Vi vil hjelpe dem å bli hørt 

15. juli kunne vi lese i Dagen at kvinner i Bangladesh har alt å tape på å si fra om overgrep. Også i årets tredje utgave av Agenda 3:16 fikk vi høre hvordan kvinner blir undertrykt og utsatt for overgrep. Dette vil Normisjon gjøre noe med. 

tekst: elise f. osmundsen foto: claus arnold berg/normisjon 

I 2019 startet DIGNI, sammen med NMS, NLM og Normisjon, et fagutviklingsprosjekt for å jobbe mot kjønnsbasert vold. Et av de verktøyene som ble utviklet og tatt i bruk, kalles Forebygging og håndtering av seksuelle overgrep (PHSM). Dette er et undervisningsprogram hvor målet er å bevisstgjøre våre samarbeidspartnere og hjelpe dem med å forstå hvordan de kan forebygge og håndtere seksuelle krenkelser som forekommer hos dem. 

Får øynene åpnet 

I undervisningsopplegget brukes det tid på å gå gjennom forskjellige oppdiktede, men likevel relevante og sannsynlige, case og jobbe med dem. Der reflekteres det over hva som skjedde, konsekvensene av det, og hva som kunne blitt gjort annerledes. Det samtales om maktforhold, hva som er grenseoverskridende atferd, og det snakkes om hva seksuelle krenkelser gjør med et menneske. 

Det brukes også tid på å snakke om hva makt er og hvem som har makt i forskjellige situasjoner, og hvem da som står ansvarlig for forskjellige hendelser som oppstår. Det er alltid den som er i en lederrolle som har ansvaret, for eksempel kan det være en pastor i en menighet eller en leder på en ungdomsleir. 

– For mange ble det en første øyeåpner for at det er viktig å ta tak i disse utfordringene også i våre menigheter og prosjekter, forteller hun. 

Store konsekvenser 

Vold og seksuelle overgrep rammer kvinner og mødre på den mest sårbare måten. Konsekvensene er ofte livslange traumer som påvirker livsmestringsevner, selvfølelse og også deres evne til å gi omsorg videre, til for eksempel egne barn. 

Derfor er bevisstgjøring og undervisning rundt disse temaene svært viktig. 

Hvorfor funker det? 

Vi ser allerede resultater av undervisningen og bevisstgjøringen gjennom dette programmet i kirkesamfunnene det er blitt gjennomført. Kombinasjonen av refleksjoner rundt makt, maktforhold, konsekvenser av handlinger og gjennomgang av caser, gjør at folk forstår hva problemet er. 

Arbeidet videre 

Målet nå er å nå enda lengre ut med programmet for å øke bevisstheten rundt temaet enda mer. Til nå har det blitt brukt i kirkene, men håpet er å nå ut også til andre samarbeidspartnere. Slik det er for tiden, har kvinnene i Bangladesh alt å tape på å si fra om overgrep, fordi de blir stigmatisert og ofte selv anklaget for det som skjedde. 

Dette er et viktig tema, som det stadig trengs å snakkes om, slik at mennesker i maktposisjoner blir bevisst på konsekvensene av sine handlinger. 

Forhåpentligvis vil prosjektet virke forebyggende og bidra til at kvinnene opplever seg mere verdsatt og kan få raskt hjelp hvis de likevel blir utsatt for seksuelle krenkelser. Vi vil hjelpe kvinnene å bli hørt.