Samlet for global misjon

Fra åpningskvelden på den fjerde Lausanne-kongressen. Foto: Gjermund Øystese

Lausanne-bevegelsen vil fremme evangelisk kristendom over hele verden. Den har gitt inspirasjon og signaler i mange år, og gjør det fortsatt.

Tekst: Kjetil B. Larssen – Foto: Gjermund Øystese – Publisert: 18. oktober 2024

Imponerende arrangement

En av de som ble inspirert var vår generalsekretær Kjetil Vestel Haga, som forteller at førsteinntrykket av konferansen var overveldende. Det var profesjonelt, godt program og masse bra folk. Han ble veldig positivt overrasket.

L4 er den største Lausanne-kongressen hittil, og det var et skarpt fokus på misjon i alle dimensjoner. Gjennomføringen var teknologisk imponerende, med innovative løsninger for å knytte deltakerne sammen på måter vi aldri har sett før. Det som kanskje fikk mest oppmerksomhet, var temaet om å være kristen på arbeidsplassen. 99 % av kristne befinner seg i denne kategorien, og for å nå ut med misjonsoppdraget, kreves en sterkere mobilisering på dette området.

Stort misjonsfokus

Normisjon er medlem av NORME, en paraplyorganisasjon for 43 norske misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn. NORME er en del av et av de største nasjonale evangeliske nettverkene i Europa, og vår felles plattform er Lausanne-pakten. Dette er vår kobling til Lausanne og gir oss muligheter.

– Å delta på L4 ga Normisjon en unik mulighet til å bygge relasjoner på tvers av regioner, generasjoner og dele felles interesser og ideer med mennesker fra hele verden som deler vårt engasjement for misjon. Jeg dro dit for å se hva vi kan lære og hvem vi kan samarbeide med i vårt felles, globale oppdrag.

Hvor viktig er egentlig dette for den globale kirken?

5000 kirkeledere fra 202 nasjoner representerer et enormt mangfold. Opplevelsen av enhet og felles fokus var sterkere enn jeg noen gang har opplevd – både gjennom undervisningen, samtalene, lovsangen og bønnen. Med det solide oppfølgingsarbeidet som er planlagt, tror jeg L4 har en unik mulighet til å bære frukt og gi varig effekt for den globale kirken.

Sammen i en større kontekst

Kjetil forteller at detvar det en stor opplevelse å stå sammen med mennesker fra alle verdenshjørner i tilbedelse og bønn.

– Det føltes som en forsmak på himmelen. Jeg drar også hjem med en fornyet tro på bønnens kraft. Strategisk sett ga L4 oss en rekke nye kontakter over hele verden, som gir nye muligheter for partnerskap og samarbeid for Normisjon. Det var helt unikt å møte så mange som er genuint opptatt av misjon – som jo er kjernen i det Normisjon jobber for: Jesus Kristus til nye generasjoner og folkeslag.

Ikke redd for vanskelig tematikk

Samlivsetikk og Israel/Palestina-konflikten er to krevende temaer som konferansen også var innom. Her skal man trå med klokskap, noe Haga mener de klarte.

Når det gjelder samlivsetikk, er det viktig at dette tas opp, da mange kirker rundt om i verden kjenner seg presset på dette området. Noe annet ville være en forsømmelse. Jeg opplevde at Vaughan Roberts’ innlegg var både bra og samlende for kongressen.

Generalsekretæren satt ved siden av en kristen bror fra Libanon, da det ble pratet om Midtøsten.

– Det var noen spenninger da det pratet om gisselsituasjonen i Gaza og fangene i Israel. Dette ble etter min mening håndtert godt, nært og relevant, og jeg satte stor pris på at folk fra Midtøsten, med kloke bidrag, var de som talte om saken fra scenen.

Lausanne-bevegelsens viktighet for Normisjon avhenger av hva vi selv gjør ut av det, mener han.

– Gjennom NORME ser jeg for meg at vi kan finne en god måte å koble oss sterkere på Lausanne-bevegelsen. L4 hadde Lausannes firedelte visjon i fokus:

  • Evangeliet til hvert individ
  • Disippelgjørende kirker for alle mennesker og steder
  • Kristus-lignende ledere i hver kirke og samfunnssektor
  • Guds rikes innflytelse på alle områder av samfunnet.

Kjetil mener dette passer som hånd i hanske med Normisjons virksomhet, og at det gir store muligheter.

– Jeg har aldri før opplevd en arena med et så tydelig misjonsfokus og så mange ressurspersoner samlet på ett sted. Dette må vi koble oss på – for misjon kan vi ikke gjøre alene.

Info om Lausanne-bevegelsen:

  • I Norge er det primært lavkirkelige og frikirkelige miljøer som identifiserer seg med denne bevegelsen.
  • Startet i 1974 med den første kongressen i Lausanne, Sveits, hvor Lausanne-pakten ble vedtatt.
  • Denne pakten har siden vært en sentral plattform for evangelikalt samarbeid internasjonalt.
  • Påfølgende kongresser ble arrangert i Manila i 1989 og Cape Town i 2010.
  • Den fjerde og hittil største kongressen, L4, fant sted i Seoul, og ble avsluttet sist lørdag. Rundt 5.000 ledere fra mer enn 200 land deltok, inkludert cirka 50 personer fra Norge.