Samlende leir på tvers av kulturer
I starten av mai var både Odd Magnus Venås, landkoordinator for Normisjon i Ecuador, og Runar Liodden, daglig leder i Acta, på plass for å bidra på en nasjonal leir for ledere og potensielle ledere i de lutherske kirkene i Ecuador. Det var første gang på lenge at en slik leir skulle gjennomføres.
Tekst og foto: Odd Magnus Venås – Publisert: 16.08.24
For første gang på veldig mange år var målgruppen for en slik leir både ledere fra de spansktalende og kichwatalende lutherske menighetene.
Leiren ble organisert gjennom det lutherske bibelinstituttet (IBLE) med støtte fra Normisjon. Både nåværende ledere og potensielle ledere som er med og bidrar i kirkene, ble invitert inn og sørget for at mer enn 70 personer møtte opp på leirstedet som Normisjon tidligere eide i Paute.
Leirstedet i Paute ble på 1980- og 1990-tallet brukt som utgangspunkt for bibelkurs over flere måneder for medlemmene i de lutherske kirkene, og for flere av dem som kom nå, var det mange gode minner fra dette stedet. For andre igjen var det første gang de fikk erfare et så bredt kirkefellesskap av folk fra både kyst og fjell, gammel og ung, og samtidig ulik kulturell bakgrunn.
Leiren inneholdt en kombinasjon av hvile, påfyll, åndelig fellesskap, teambuilding, samtale og mulighet for å legge gode handlingsplaner inn i fremtiden, både lokalt og nasjonalt.
Temaet handlet om kallet, både det generelle kallet til å være Guds barn og hvordan han kaller hver enkelt til å leve i han, og samtidig hvordan Gud gir oss ulike mål og spesifikke kall som vi skal leve ut både som menigheter og i mindre settinger.
Ble minnet om Guds kall
Silverio Allaico som både er styreleder i IBLE og en leder i den kichwatalende kirken kunne fortelle med stor entusiasme hva han fikk ut av denne helgen.
– Det ble en leir som fikk minne oss på Guds kall til oss, at vi alle har gaver og talenter som vi kan bruke inn i den lutherske kirken, med et stort potensial. Jeg fikk også se hvor godt det er å kunne erfare støtten fra de andre kirkene. En del av læringen har også vært at vi må legge til rette for god mentoring av nye generasjoner, forteller Allaico.
Josefina Chinchin som er lærer på IBLE og gift med presidenten i den spansktalende kirken, kunne også fortelle om gode erfaringer med å være samlet denne helgen. “Det har vært til stor velsignelse med et flerkulturelt møtepunkt, hvor brorskap, identitet og vennskap utfordrer oss til å planlegge sammen både prosjekt og mål som vil vise veien for vår lutherske kirke.
Spesiell opplevelse
For Runar Liodden ble det en spesiell opplevelse å få være med på en slik leir:
– Det var sterkt å se hvordan de spansktalende og kichwatalende lederne anerkjente hverandre. Da vi feiret gudstjeneste sammen, fikk de ulike sangtradisjonene god plass til gjensidig glede og velsignelse. I tillegg var det inspirerende å se hvordan unge og erfarne ledere sammen drøftet veien videre med å være en misjonerende kirke i Ecuador. Her er det god grobunn for enhet og samarbeid videre, forteller han.
Runar fikk være med på både leir, kirkebesøk, kyst og fjell, ledertreff og gudstjenester, med en god blanding av det arbeidet som drives gjennom de lutherske kirkene i Ecuador.
– Å besøke det vakre landet Ecuador ble en eventyrlig reise. Til tross for den store geografiske avstanden var det spesielt å erfare hvor kort veien faktisk er når vi sang sammen kjente Soul Children sanger på spansk og beveget oss til de samme bevegelsene som jeg har lært i Norge. Å få reise sammen med Odd Magnus Venås som kjenner landet og kulturen fra innsiden, samt har et stort nettverk blant de kristne i Ecuador, ga meg en sjelden mulighet til å komme tett på hverdagen til flere menigheter, forteller han og fortsetter:
– Det var inspirerende å møte så mange oppreiste og dedikerte kristne og erfare hvor mye vi har å lære av våre søsken her og deres misjonsglød. Samtidig var det meningsfullt å få være med å inspirere til strategisk planlegging og samarbeid mellom ulike menigheter og peke på mulighetene som ligger i å utruste familiene til å leve et frimodig kristenliv i hverdagen.