Den ene

Både «den ene» og «gjengen» er viktig på 10:13-festivalen.

Tekst: Line Marie Løge

«Å være en del av et kristent fellesskap gjør at jeg blir rolig inni meg», sier Amanda Lindal til avisen Dagen. Hun var deltaker på årets 10:13-festival og fikk sammen med 450 andre tweens og 250 ledere oppleve ei uke fylt med aktiviteter og mye gøy, og stort fokus på Jesus og livet med Han.

På en litt grå og regntung onsdagsformiddag svinger jeg inn til Horve Ungdomssenter for å oppleve en liten smakebit av 10:13-festivalen. På tross av været er det et yrende liv både ute og inne. Hundrevis av tweens og ungdommer ser ut til å ha det veldig bra, og selv om det er mange flere på Horve enn det pleier å være, er det en overraskende rolig stemning over stedet. «Her er det fest og liv, men samtidig har det ligget en spesiell fred over festivalen helt siden starten på mandag. Det er helt spesielt når det er så mange samlet,» sier vaktmester Hans Høie.

På formiddagsmøtet er det lovsang, lek og konkurranser før det er andakt om å ta gode valg. Og fortsatt er det en ro over salen. Når taler Jorunn Singstad Djupvik ber om frivillige som kan komme fram for å diskutere problemstillingen hun har tatt opp, er det mange som er raske med å melde seg. Møtet avsluttes med lovsang og info om neste aktivitet, og deltakerne går gruppevis ut etterpå.

Gjenger

Festivaldeltaker Amanda tror at noe av hemmeligheten er at gjenglederne alltid har tid til å sette seg ned med deg å ta en prat. «Når vi er så mye sammen hver dag, blir man ganske godt kjent. Da kan man snakke sammen om det meste, også tro,» sier Amanda.

Og nettopp det at den ene skal bli sett og møtt har vært og er et viktig fokus for 10:13-festivalen uansett hvor mange som deltar.. Jesus ser enkeltmennesker og bryr seg om den ene, og det er viktig for oss også. For at ikke deltakerne skal forsvinne i mengden, deles de inn i gjenger, på ca 12 stk. Hver gjeng har 2 ledere som dermed kan følge opp ca 6 hver. Etter morgenmøtene og før de legger seg har gjenglederne gjengsamling med deltakerne, hvor de prater om dagen og hva de har hørt om på møter. Gjenglederne ser også at deltakerne er på møter og ved måltider. I gjengtiden på dagtid gjør de aktiviteter sammen. Dermed kan gjenglederne se den enkelte, ha tid til en prat. Det gjør at utfordringer kan fanges opp og jobbes med før det blir noe vanskelig. Og ikke minst – gjenglederne får prege deltakerne med kulturen de bærer. Alle gjenglederne blir fulgt opp i gjengledergrupper, og de har ledersamlinger nesten hver dag. Her bygges en kultur av å heie på hverandre, både ledere imellom og mellom ledere og deltakere. Disipler som gjør disipler. Gjennom dette blir deltakerne bedre kjent med Jesus, de får en smak av misjon, de går til forbønn, kanskje for første gang, og mange får en smak av å være ledere og mange får vokse som ledere.

Med seg hjem

Hva tar de med seg hjem etter ei slik uke?

«Det beste på festivalen var gjenglederen,» sier flere av deltakerne.

«Jeg har sett hvor viktig det er at ledere har folk i ryggen som heier på dem og backer dem opp. Det tar jeg med meg hjem», sier en av lederne.

«VI har bedt for og drømt om forbønnskøer, og vi fikk det!» sier en av lederne.

«Jeg ble bedt for og fikk en sterk opplevelse av at Gud elsker meg.»  

«Det styrker troen å være leder på 10:13-festivalen.»

Dette er noen av kommentarene etter årets festival.

De fleste av oss er ikke med på en festival som denne, men kanskje vi kan lære noe av det både deltakerne og lederne sier. Det å heie på og backe opp er ikke utdatert, men tvert imot noe de fleste setter pris på. Og det kan vi faktisk gjøre også når det ikke er festival, og selv om vi ikke er ungdomsledere! Det å være tilgjengelig for de vi har rundt oss, enten det er unge ledere i menigheten eller barn/barnebarn, er utrolig viktig. La oss se den ene i hverdagen der vi er! Og vi kan alle være med å heie på 10:13-festivalen slik at den kan vokse og være til velsignelse for mange unge i årene framover. Dette kan vi gjøre ved å være med i bønn, reklamere for, og ikke minst investere penger! Vi vil gjerne se hundrevis av tweens og unge ledere bli utrustet til å leve et liv med Jesus akkurat i en tid som denne!