Trenger vi regionen?

«Det lekker! Vi trenger alle mann for å tette, og fylle opp.»

Tekst: Thomas Thesen

«Trenger vi regionene?» stilles som spørsmål. Det er jo på grasrota det skjer, i de lokale fellesskapene, menighetene og skolene. Det internasjonale arbeidet er det hovedkontoret som har ansvaret for. Hvorfor regionen?

Jeg mener det er et viktig spørsmål å stille. Hvis ikke, står vi i fare for å bevare gamle ordninger og strukturer som ikke lenger er hensiktsmessige. Nå mener jeg det er behov for et ledd som er mellom det lokale fellesskapet og hovedkontoret. Om det skal se ut som i dag vet jeg ikke, men det er behov for et ledd med funksjon og kompetanse som beriker de lokale fellesskapene.

Jeg skal ikke ta hele historien om hva som har vært regionens funksjon tidligere, men den er endret og vil komme til å endre seg fremover. Jeg vil nevne noen punkter som vil være fornuftige å ha på et regionalt nivå.

Leir

Leir er et utrolig godt verktøy for å utruste unge ledere, bygge fellesskap, og nå nye mennesker med evangeliet. Andreas Bjørntvedt, pastor i Fredheim i Sandnes, har skrevet en doktorgrad om hvem og hva som har hatt påvirkning på unge voksnes tro. Undersøkelsen viser at den viktigste personen for dette har vært mor, men på andreplass kommer leirarbeidet.

I regionen har vi tre fantastiske leirsteder. Hvert år er det tusenvis av barn, unge og voksne som reiser på leir i en eller annen form. Det er steder som lokale menigheter, konfirmanter, skoler og andre har behov for inn i deres lokale arbeid. Vi legger til rette for opplevelser og erfaringer som forandrer liv.

Et leirsted kan ikke eies og drives av et lokalt fellesskap. Et leirsted er en funksjon som best ivaretas av en regional størrelse. Det handler om kapasitet, og ikke minst erfaringen vi har gjort oss gjennom 60 år med leirsteder.

Ledertrening

De fleste lokale fellesskapene driver med en eller annen form for ledertrening. Samtidig får vi tilbakemelding på at det er vanskelig å sette av tid og ressurser til ledertrening. Regionen har gjennom flere tiår drevet med ledertrening, både i leirarbeidet og lokalt. Erfaringene er at å samle flere, fra ulike steder, gjør ledertreningen kjekkere og bedre. Ledertreningen i leirarbeidet er en unik mulighet å gi unge ledere praksis. Et trygt sted å prøve seg på nye oppgaver, og hvor det er egne ledere som følger opp de nye lederne.

Gjenbruksbutikker

De siste årene har gjenbruksbutikker blitt veldig populært. Det er fornuftig i forhold til miljø og penger, men også fordi fellesskapet som skapes mellom medarbeiderne er viktig. Gjenbruksbutikker bidrar også økonomisk til Normisjon sitt arbeid, så dette er noe vi ønsker å se mer av i årene fremover. I mars startet den tredje Galleri Normisjon-butikken i Rogaland på Vigrestad. Det er flott å se engasjementet blant gjengen, og vi ser det har en stor betydning for de som jobber der, og for kundene.

Butikker er også en oppgave som er fornuftig å ha en regional koordinering på. Vi kan ikke ha ansatte som jobber i butikkene, men vi kan legge til rette for at de frivillige medarbeiderne i butikkene har gode rammer, både sosialt og faglig.

Misjon

Gjennom Normisjon samarbeider vi med flere menigheter og organisasjoner i andre land. Vi får være med på Guds misjon, og vi vil stadig bevege oss utover til nye folkeslag. Internasjonal misjon er ikke bare noe som skjer på hovedkontoret. I regionen har vi, sammen med IMI-kirken, tatt ansvar for Normisjon sitt arbeid i Kambodsja. Vi sender folk for å gjøre Agenda1 i land som Aserbajdsjan, Bangladesh, Cuba, Mali og andre land. Fremover blir det viktig for oss å legge til rette for at unge mennesker kan reise på team til andre land. Jeg mener vi trenger et regionalt ledd som kan styrke dette arbeidet.

Penger

Nå har jeg nevnt noen viktige punkter for regionen fremover. Trenger vi en region for å gjøre dette? Jeg mener det. Ikke først og fremst regionen som geografisk enhet, men som en enhet med kunnskap og kompetanse.

Dette arbeidet koster penger. Regionen står foran store økonomiske utfordringer. Driftsresultatet vårt er rødt, og vi trenger å øke inntektene. Noen gleder seg over en lønnsvekst på over 5% i år. For oss i regionen betyr det økte lønnskostnader på 5-600.000. Pluss på det samme etter veksten i 2023, så skjønner du at vi trenger å justere givertjenesten og gavene. Hvis ikke, kan vi ikke ha alle de oppgavene og funksjonene som vi mener en region bør ha.

Vi takker for alle som er med og gir, og spør samtidig frimodig om du har mulighet for å justere givertjenesten. Er du ikke allerede med som giver? Da kan du scanne QR-koden og bli med som giver.