Høyskolen for ledelse og teologi

Tekst: Bjørn Wang (høyskolelektor / leder HTL Stavanger)

For en tid tilbake hadde Harald Eia et program på TV hvor han spurte: «Født sånn eller blitt sånn?» Hvis vi overfører dette spørsmålet til ledere: Kan gode ledere lages eller må de fødes? Er ledelse vitenskap eller en kunst man ikke kan lære på skolen? Hva så med kristen ledelse? Er det en (overnaturlig) nådegave som vi kan få ved håndspåleggelse og bønn, og siden utvikles ved erfaring? Eller er det mer å si om ledelse?

På HLT er lederopplæring en av hovedsakene vi driver med. Det gjør vi ut fra tanken om at Gud utruster oss, både med evner og talenter som vi er født med (naturgaver) og en åndelig utrustning til tjeneste (nådegaver). I tillegg er det viktig med en sunn bevissthet rundt kall, visjon og fellesskap, og hva som er den enkeltes plass i fellesskapet. Noen ganger trenger vi til og med å bli helbredet i vårt indre, slik at vi kan legge fra oss skuffelser, sår, og negative erfaringer. Med dette som utgangspunkt, vil jeg langt på vei hevde at ledelse kan læres. Jeg kan utvikle meg som leder, og det kan du også. Vi kan alle bli bedre på å skape oppslutning rundt felles verdier og felles mål.

Det er ganske vanskelig å definere god ledelse. Langt lettere er det å beskrive dårlig eller farlig ledelse, som dessverre også skjer i kristen sammenheng. Jevnlig kan vi lese om kristne ledere som må gå av på grunn av diverse snusk, fordi avstanden mellom lære og liv ble for stor. Ved HLT er det derfor et hovedpoeng å undervise i Verdibevisst ledelse. Det er nyttig både i kristne, offentlige og private organisasjoner. Det gir et teoretisk, kunnskapsmessig grunnlag for lederutvikling, og er viktig både for frivillige og ansatte.

Høyskolen for ledelse og teologi har en avdeling i Stavanger, i IMI-kirken. Vi tilbyr Årsenhet i misjon og kirke (MIK), hvor faget Verdibevisst ledelse går på nytt våren 2025. Det gir 10 studiepoeng. For mer informasjon, se www.hlt.no/stavanger

«Høsten er stor, men arbeiderne få. Be derfor høstens herre sende ut arbeidere for å høste inn grøden hans.» (Matt 9,37-38).