Godhet uten baktanker
Tekst/foto: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen
– Det høres kanskje litt svulstig ut, men vi tror at godhet vil forandre verden, sier Norunn Kvamme Bakkebø, daglig leder for den landsomfattende organisasjonen Godhet Norge.
Det startet i 2006. Martin Cave ønsket å sjokkere. Han ønsket å sjokkere folk til å tenke annerledes. Til å tenke utenfor boksen. Men hvordan? Martin gjorde som han alltid gjør. Han spurte Herren. Gud, hvordan kan jeg sjokkere mennesker rundt meg på best mulig måte? Herren svarte: Du skal sjokkere med godhet.
Uten baktanker
Og dermed var hjulene i gang. Det som startet med tilbud om gratis bilvask har nå blitt en landsdekkende bevegelse av godhet, helt uten baktanker. I 2017 ble Godhet gjennomført på 26 steder rundt om i Norges land, med samarbeid mellom flere menigheter på et sted. Over 1500 mennesker har vært i sving og lagt ned over 3500 arbeidstimer, eller godhetstimer, som er et mer passende ord i denne sammenhengen. Et år malte medlemmer av IMI-kirken hele 11 hus. På en uke.
– Min drøm er å skape en godhetskultur som tar feste i hele landet. Vi er allerede godt på vei, sier Norunn og gir et eksempel.
– I IMI-kirken har vi etablert en tradisjon der alle som har fått barn får middag hjem på døra første 1-2 ukene etter fødselen. Det er et eksempel på at det å planlegge godhet gjør det enklere å få til en etablert rutine.
Martin Cave nikker samtykkende.
– Det er viktig å få med at dette er noe vi gjør helt uten baktanker. Det er ikke sånn at vi bare maler huset ditt om du går med på å bli frelst eller begynner å gå i menigheten vår. Det har heller ingenting med dugnad å gjøre. E du med, spør IMI-lederen på sitt sedvane vis.
Godhet på McDonalds
– Godhet er bra for den som er mottaker, men det er også veldig bra for oss som gjør godhet. Forskning viser at vi blir lykkeligere, får bedre helse og styrker relasjoner. Dessuten er det smittsomt, sier Norunn og forteller om da hun en gang gikk innom McDonalds for å kjøpe seg kakao. Kortet til mannen foran henne i køen virket ikke. Norunn grep inn og tilbød seg å betale.
– Alle så på meg som jeg kom fra en annen planet. Jeg betalte og mannen takket hjertelig, og da jeg skulle betale for kakaoen min sa damen i kassen at dette hadde imponert henne så stort at jeg kunne anse kakaoen som en gave. Historien forteller om smitteeffekten av godhet, om hvordan det sprer seg, ikke bare i en McDonalds-kø – men til hele folket, sier hun. Martin Cave nikker samtykkende.
– Det handler om at små ting gjort i kjærlighet vil forandre verden. Et varmt smil, omtanke, tilbud om å hjelpe til i hagen eller barnepass. Det koster så lite og betyr enormt mye.
Godhet styrker fellesskapet
I utgangspunktet er godhet rettet mot tre grupper; eldre, innvandrere og enslige forsørgere.
– Men godhet sorterer ikke. En mangemillionær kan også trenge godhet, selv om han har råd til å betale for både husmaling og bilvask selv, påpeker Martin.
– Hva har Godhet gjort for IMI som menighet?
– Å, hvor skal vi begynne, sier Norunn og ser smilende bort på Martin.
– Mye, veldig mye. Det har styrket fellesskapet. Å utføre organisert godhet er en fantastisk form for teambuilding som vi kan anbefale på det sterkeste, sier hun.
– Ja, det har absolutt vært styrkende for oss som menighet, men også for byen vår, sier Martin og fortsetter;
– Godhet er oppskriften på et bedre og varmere samfunn, og var sentralt i hvordan de første kristne levde sine liv. Vi tror at det også er ment til å kjennetegne oss som er kristne i dag. I apostelgjerningene står det at Jesus ble salvet av Gud med Hellig Ånd og kraft og gikk omkring overalt og gjorde godt. E du med?
E DU med? Da kan du:
- Melde deg på vår årlige Godhetskonferanse og få inspirasjon fra andre som har gjort erfaringer, samt praktisk hjelp til oppstart og videreutvikling!
- Få menigheten, fellesskapet eller organisasjonen din til å bestille GodhetNorge sin ressurspakke for oppstart av Godhet. Den inneholder praktisk materiell (en godhetsmanual som enkelt forklarer hvordan man starter opp, samt en databasemanual som enkelt forklarer hvordan man bruker påmeldingssystemet knyttet til Godhet), verdibasert materiell (10 taler med samtaleopplegg til) og inspirerende materiell (videoer med vitnesbyrd og inspirasjonsvideoer). Alt samlet for å gjøre det så enkelt og så tilgjengelig som mulig for menigheter som vil ta dette videre.
- Invitere GodhetNorge eller andre i nærheten av der du bor som har erfaring med Godhet på inspirasjonsbesøk. Vi er klare til å gi deg/dere veiledning og oppfølging underveis – så langt vi får det til. (NB! Lurt å være tidlig ute pga stor pågang!)
- Godhet vil prioritere eldre, aleneforsørgere, innvandrere og ellers andre som trenger godhet.
Ønsker du/ditt fellesskap å starte opp Godhet i deres by, eller lurer du/dere på noe knyttet til dette, ta gjerne kontakt på e-post: godhet@godhet.no eller på telefon 45236960.