Plantemodeller

Modeller er konkrete representasjoner av hva vi drømmer om. Modeller er også forenklede og lettforståelige bilder av virkeligheten, og dermed er de til hjelp når et planteteam skal bli enige om hva vi egentlig prøver å gjøre.

En av de vanligste grunnene for at en planting mislykkes, er faktisk at man er uenig om eller ikke har et felles bilde av hva som skal plantes.

Vi opererer med fire modeller som vil hjelpe deg og teamet ditt til å avklare hva dere ser for dere å plante: 

Smågruppe

Kontekst: Fungerer godt overalt, også på veldig små steder med få folk. Krever lite organisering og er en lettbent, relasjonell og enkel modell.

Modell: En liten gruppe på 3-10 personer som samles regelmessig til bibel, bønn og samtale rundt trosliv, trosinnhold og disippelliv. Gruppa har gjerne en leder og følger kanskje et enkelt samtaleopplegg over tid. Gruppen hører naturlig til i en større sammenheng (org./menighet). Har man startet én, er det lett å starte flere.

Vekst: Gjennom personlig evangelisering, invitasjon og reproduksjon.

Huskirke

Kontekst: Kan fungere overalt, særlig på mindre steder med få folk, eller som utvidet familie i byer.

Modell: En mindre gruppe av 10-30 som samles regelmessig. Kirken er livsnær og preget av bibel og bønn, tilbedelse og misjon og man kan gjerne dele nattverd. Potensialet for å skape en felles sterk identitet er stor, samtidig som slike fellesskap åpner opp spennende muligheter for lokal misjon, gjennom sitt sosiale miljø. En huskirke kan være koblet opp mot et større fellesskap og/eller bestå av mindre smågrupper som møtes på regelmessig basis. 

Vekst: Gjennom evangelisering, invitasjon, intensjonelle tiltak og reproduksjon 

Tradisjonell menighet

Kontekst: Bygd eller by med potensial for en selvstendig menighet. Størrelsen i kontekst er ikke uvesentlig, men heller ikke avgjørende 

Modell: En lokal menighet med både gudstjenester, mindre grupper og et lokalt pastoralt lederskap med retning og visjon. Man tilrettelegger for alle generasjoner, forretter dåp og legger til rette for å involvere medlemmene i et engasjert og voksende trosliv. Menigheten har tilsynsavtale med Normisjon. Kan ha ansatt pastor/annen stab.

Vekst: gjennom personlig evangelisering, invitasjon, synlighet og nyplanting 

Distrikts-/sentermenighet

Kontekst: Et naturlig distriktssenter med gode ressurser, der omliggende bygder/bydeler har mindre potensial/ lengre vei for å klare å plante et selvgående fellesskap.

Modell: Plante et fellesskap i eit distriktssentrum med overskudd av liv og ressurser nok til å kunne tjene distriktet rundt. Visjonen er større enn å bare bety noe for distriktssentrumet der plantingen først skjer, men å kunne tjene større deler av distriktet, for eksempel gjennom å bidra til oppstart av smågrupper og huskirker slik at disse kan kople seg på livet og ressursene i distriktsmenigheten. Dette er altså en flerstedsmodell, og vil trenger stor kraft og visjon i senteret for å holde alt sammen.

Vekst: Gjennom lederutvikling, strategisk system – og nettverksbygging, og nyplanting 

Samspill og utvikling mellom modellene

Det er interessant her å kunne se på utviklingsmulighetene mellom de ulike modellene. Tendensen vår er å tenke for statisk om det vi starter, mens det egentlig er mer naturlig å tenke organisk og dynamisk.

Ei huskirke kan utvikles fra smågrupper, og til en menighet. Og en menighet kan utvikle seg til en distrikts/ sentermenighet. Det som startet som ei smågruppe kan om fem år bli en distrikts-/sentermenighet. En distrikts-/sentermenighet vil fungere som en lokal menighet for dem som bor i distriktssenteret, samtidig som menigheten fremdeles har både smågrupper og/eller huskirker.

I tillegg til en selvsagt forankring i Guds Ånd og Ord, hviler utviklingen av fellesskapet på lederskap, visjon og evne og vilje til involvering og til vekst over tid.