Oppreisning til misjonærbarn i Normisjon

Normisjon er blant de seks misjonsorganisasjonene som har innvilget økonomisk oppreisning til misjonærbarn denne våren. 15 misjonærbarn fra tidligere Santalmisjonen har fått innvilget til sammen 2 650 000 kr fra Normisjon.
Tekst: Normisjon – Foto: Elise F. Osmundsen/Adobestock – Publisert: 13.04.2025
– Dette er misjonærbarn som har bodd år av sin barndom på våre internatskoler og blitt utsatt for store belastninger der, forteller personalleder Else Kari Bjerva.
Sammen med økonomisjef Eivind Milton Saaghus, satt Bjerva i oppreisningsutvalget som behandlet søknadene fra Normisjon.
Les mer om tilbudene på vår ressursside om misjonærbarn, og på Sendt bort sin nettside.
Vonde historier
Hun forteller at hun kjente bruddstykker av de vonde historiene fra samtaler med misjonærbarn, men det var likevel tungt å lese fortellingene svart på hvitt.
– Ikke minst var det vondt å se hvor mange som fortsatt strever med ettervirkninger av belastningene de har vært utsatt for i form av psykiske og fysiske plager, forteller hun.
– Ja, det var hjerteskjærende og vond lesning, som gjorde dypt inntrykk, bekrefter Saaghus.
Han forteller om de unike erfaringer de fikk høre om, og at det var en trygghet for han og Bjerva å sitte i utvalget sammen med to fagpersoner som har erfaring fra slikt arbeid. Samt med to representanter fra Sendt bort.
– Vårt håp er at dette kan oppleves som et håndtrykk og en bekreftelse på at vi er oppriktig lei oss for belastningene de har vært utsatt for, understreker Saaghus.
Frem i lyset
Generalsekretær Kjetil Vestel Haga har hatt flere samtaler med tidligere misjonærbarn de siste årene, og er ikke overrasket.
– Jeg er redd mange i misjons-Norge ikke har orket å ta inn over seg hvor mange misjonærbarn det er som har hatt det fryktelig vondt, sier han.
Han forteller at prosessene Normisjon nå er inne i, er en dokumentasjon på hva de har vært utsatt for av smerte, savn og påkjenninger, som det er viktig at kommer fram i lyset.
Ikke ferdig med arbeidet
Personalleder Else Kari Bjerva bekrefter at arbeidet ikke er ferdig.
– Vi vil arbeide for å få fram et så tydelig bilde som mulig av det som har skjedd i vår historie og hvordan vi kan ta ansvar for det, utdyper hun.

Håpet er at det kan bidra til forsoning.
– I dette arbeidet er muligheten for å søke om økonomisk oppreisning, bare ett av flere tiltak, sier Bjerva.
Et annet viktig tiltak er muligheten for å få dekket kostnader til sjelesorgsamtaler eller terapi.
– 15-20 misjonærbarn med bakgrunn hos oss i Normisjon har så langt tatt imot dette tilbudet, forteller hun.
Hun legger til at slike samtaler nok er minst like viktig som økonomisk oppreisning, med tanke på å få bearbeidet fortiden og gjennom det få en bedre livskvalitet.
Les mer om tilbudene på vår ressursside om misjonærbarn, og på Sendt bort sin nettside.