Misjonshelten som ble ydmyket

For santalene er han en slags kombinasjon av Ivar Aasen og Asbjørnsen og Moe. Paul Olaf Bodding var misjonæren som i dag er mest kjent for sitt arbeid med å dokumentere og bevare santali-kulturen. 

Tekst: Kristian Øgaard – Foto: Danmission Photo Archive

Denne artikkelen ble publisert i Agenda 3:16 nummer 5, 2024

Bodding ble født på Gjøvik. Far Edvard virket som bokbinder, og etablerte etter hvert Gjøviks første bokhandel. Santalmisjonens grunnlegger Lars Olsen Skrefsrud var blant Bodding-familiens venner, og besøkte dem flere ganger. Unge Paul Olaf fikk både undervisning og misjonsglød fra Skrefsrud, og allerede som 15-åring, i 1881, meldte han seg som misjonær for Santalmisjonen. 

Skrefsrud tok vel imot den unge kandidaten – som gjorde unna både examen artium og teologisk embetseksamen med fremragende resultater, før han i 1889 ble ordinert til misjonstjeneste og reiste til India. Bodding skrev selv at han som en forberedelse til misjonstjenesten også fordypet seg i etnografi og språk. Tiden skulle vise at det var vel anvendt innsats. 

Språkgeni

Da Bodding ankom India, hadde Skrefsrud allerede gitt ut en bok med santali grammatikk, og arbeidet stadig med en ordliste. Dette arbeidet ble videreført og utviklet av Bodding, og det skulle bli det han i dag er mest kjent for. Bodding viste seg å være et språkgeni. Gjennom årene utarbeidet han et fem binds leksikon med oversettelse av mer enn 30 000 ord fra santali til engelsk.

(…)

Les hele saken i Agenda 3:16!