Melkespannet gav frihet
Mange kvinner i Nepal opplever å bli trakassert, diskriminert og fratatt friheten både hjemme og ute i samfunnet. For Rajana ble et melkespann friheten.
Tekst: Audun Nedrelid – Foto: Petra Lapveteläinen – Publisert: 01.08.2024 / Ferskvare 2
Fjellene ligger tett rundt landsbyen Deulikot i området Bajhang, vest i Nepal. Vakkert landskap strekker seg så langt øyet kan se, og i det fjerne ligger snøkledde fjelltopper mot Tibet. En gruppe kvinner har samlet seg under et tre. Småpraten går og stemningen er god.
En av kvinnene, Rajana Okheda, har med seg et melkespann som hun har ved siden av seg. Det skal hun ta med til det lokale markedet når hun er ferdig med møtet. Hun er en av lederne i kvinnegruppen som er startet av United Mission Nepal (UMN), en samarbeidspartner av Normisjon.
Fikk styrke og mot
Rajana forteller at hun var veldig nervøs første gang hun skulle introdusere seg selv for gruppen.
– I starten var det vanskelig å snakke foran alle sammen, men det det tok ikke lang tid før jeg kjente jeg fikk styrke og mot gjennom gruppen.
Rajana og flere av de andre kvinnene er Daliter, eller lavkaste. De opplever mye diskriminering, og blir sett på som dårlige kvinner om de går utenfor hjemmet alene.
På møtene snakker de sammen om problemene de møter både i samfunnet og hos familien. Listen over temaer er lang og tung. Det er vold i hjemmet, trakassering og frihetsberøvelse. Men motivasjonen er at de får gjort noe med problemene.
Harmfulle tradisjoner
I de vestlige delene av Nepal blir kvinner erklært «urene» under menstruasjon, og mange blir fortsatt utestengt fra huset den perioden. Dette kalles «chhaupadi», og er en harmfull tradisjonell og religiøs praksis.
Kvinnene blir plassert i egne hytter eller i fjøs, ofte uten at de får noe form for næringsrik mat elle melkeprodukter. De får ikke komme inn igjen før det er «rene».
– Vi kvinner får ikke drikke melk eller andre meieriprodukter når vi har menstruasjon. Dette er diskriminering, og det skal vi ikke godta, sier Rajana.
I kvinnegruppen har de derfor bestemt at de gir melk til kvinner som har menstruasjon. Da får de samtidig gitt et signal om at de ikke godtar denne diskrimineringen og vil gjøre noe med problemet.
Gruppen engasjerer også instanser som helse, skole og religiøse ledere for å endre holdninger. For å øke selvrespekten, jobber gruppen med å styrke kvinnene økonomisk gjennom at de kan få lån og støtte til å etablere egen inntekt.
Selger melk
Hjemme har Rajana tre barn, og før var det vanskelig å bo hos familien til mannen. Hun hadde ingen respekt hos sine svigerforeldre som ikke ga henne noe frihet. Hun måtte også gjøre alt husarbeidet.
Da Rajana fikk lån av gruppen til å kjøpe geiter, ga det nok inntekt til at at hun også kunne investere i bøfler som gir melk hun kan selge på markedet. Det har også hjulpet henne med å få større respekt både hos familien og i samfunnet.
– I dag kan jeg fritt gå og selge melken min til hvem som helst, snakke med hvem jeg vil og delta i møter og arrangementer uten problemer, sier hun.
Likhet og verdighet
Rajana sin kvinnegruppe er en del av EVE- prosjektet som Normisjon er med og støtter. EVE står for «Ending Violence for Equality» og jobber for at både kvinner og menn skal leve med verdighet og ha like muligheter og ansvar, uten å oppleve vold i nære relasjoner.
– Jeg er veldig glad for at jeg kan selge melken uten å bli diskriminert for at jeg er kvinne, avslutter hun.