Laget app for samlivet

Rachel og Kristian Elgen mener det er viktig for relasjonene å ikke ta hverandre for gitt. 

Da de fikk tre barn på to år, ønsket Rachel og Kristian Elgen å få hjelp til både samliv og familieliv på en enkel og effektiv måte, men fant ikke verktøyet de savnet selv. Da kom de på en egen løsning.  

Tekst: Kristin Winther Jørgensen – Foto: Lise Skjæråsen

Opprinnelig på trykk i Agenda 3:16. Agenda 3:16 er et av Norges største kristne magasiner og er eid av Normisjon. Les om spesialtilbud på magasinet på agenda316.no!

Timeplanen til familien Elgen er tett. Det er jobb og skole, fotballtreninger, bursdager, skitreninger og fjellturer i vestlandsbyen Bergen for gjengen på fem.  

– Vi har et aktivt familieliv og hektiske hverdag­er,­ slik det er for mange som har små barn, sier Kristian Elgen. Han er gift med Rachel og sammen har de tre gutter; tvillinger på 9 år, og eldstemann på 11 år.  

– Livet er travelt, og for å ta vare på hverandre på best mulig måte, trengte vi litt ekstra støtte, oppmuntring og faglige råd som er til å stole på, er Kristian og Rachel enige om.  

– Mange av oss har lite tid til å lese bøker eller å gå på kurs, men telefonen sjekker vi ofte. Vi tenkte at når vi selv i en travel småbarnsperiode har tid til å sjekke Instagram og Facebook flere ganger daglig, er sjansene store for at vi også kan rekke å sjekke en app som handler om relasjonene våre.  

Det var begynnelsen på en egen samlivs- og foreldreapp, som har fått navnet VI-appen.  

Ble motvillig med på samlivskurs  

Før vi går nærmere inn på appen, skal vi aller først tilbake i tid til da Rachel og Kristian var kjærester. Rachel ville nemlig delta på et samlivskurs for å bedre relasjonen deres.  

– Det var ikke fordi vi hadde det spesielt vanskelig, men livet går jo opp og ned, og jeg tenkte dette ville være bra for oss, sier Rachel åpenhjertig. Kristian på sin side var ikke like interessert i den slags.

– Jeg ble med, men var nokså motvillig til å delta. Tanken på å sitte i et klasserom og snakke om følelser sammen med andre par, var litt krevende. Jeg ble med fordi det var viktig for Rachel, sier Kristian.  

Kurset ble en god opplevelse for paret, og de fikk mange emner å snakke sammen om.

– Men så tok det ikke mange ukene før vi glemte mye av det vi hadde lært og snakket om. Derfor kjente vi begge på at vi trengte inspirasjon og råd på regelmessig basis. Det å utvikle et solid og godt parforhold er jo en kontinuerlig prosess og ikke en engangs-greie, sier Kristian.  

– Vi begynte å lete etter et fint verktøy som både kunne gi oss oppmuntring og påminnelser, kombinert med faglige råd og refleksjoner. Dette klarte vi ikke å finne. Men vi trengte fortsatt støtte i hverdagen som par og som foreldre. Derfor bestemte vi oss for å lage noe selv, et hverdagsverktøy for par og foreldre som skulle være lett tilgjengelig og troverdig, sier Rachel.  

Les flere saker fra Agenda 3:16 her

Skapte sin egen arbeidsplass  

Kristian, som tidligere jobbet i Equinor, og Rachel, som var salgs- og markedsansvarlig i restaurant-bransjen, jobber nå begge fulltid med VI-appen. Dermed har ekteparet ikke bare skapt et digitalt hjelpemiddel for alle som ønsker å ha og ta vare på gode relasjoner, men også sin egen arbeidsplass. 

Fra den spede starten i 2017 til nå, har det blitt en god håndfull mennesker som jobber fulltid med prosjektet. Selv sitter Rachel og Kristian på Startuplab i Bergen. I februar 2022 ble den første ordentlige versjonen av VI-appen lansert, med mye innhold både for par og foreldre.  

– Det er utrolig meningsfylt for oss å jobbe med VI-appen og se at den tas i bruk av så mange mennesker. Motivasjonen vår er å støtte par i å utvikle en solid relasjon og å støtte foreldre i å møte barna sine på en best mulig måte, er Rachel og Kristian samstemte om.  

Profesjonelle psykologer og leger  

De to har brukt utallige timer på å skape appen som nå er en realitet på tusentalls mobiltelefoner.  

– Det som startet med en idé, trengte både faglig innhold og teknisk utvikling. Vi har et eget team med utviklere og prosjektet er utviklet sammen med fantastisk dyktige fagpersoner som professor og psykolog Frode Thuen, psykolog Catrin Sagen, professor og lege Irene Elgen og psykiater Øystein Elgen. I tillegg har vi andre flotte ressurspersoner som bidrar til appen, sier Rachel. Kristian supplerer at det var viktig å finne de aller beste fagpersonene de kunne få tak i:  

– Det finnes mye informasjon der ute. Det vi selv ønsket oss var tilrettelagt innhold fra fagfolk vi virkelig kunne stole på.  

Har blitt det de drømte om  

For Kristian er appen til hjelp både som ektemann og far.  

– VI-appen er en hjelp til å huske på parforholdet og papparollen for min del. Jeg får effektiv tilgang til faglige råd og hjelp til å reflektere over viktige tema, både i møte med Rachel og barna, sier han.  

Ekteparet er takknemlig for at appen har mottatt støtte fra Bufdir, Tone Bergesens stiftelse, Kavlifondet og Innovasjon Norge.  

– Denne støtten er uunnværlig for oss, sier Kristian, som understreker at appen på langt nær er ferdig.  

– Vi har mange år igjen med utvikling av VI-appen, men samtidig er vi glad for alt det fine innholdet som allerede er der. Til nå er den lastet ned av godt over 80 000 norske brukere.  


VI-appen:

  • VI-appen er et gratis digitalt hverdagsverktøy for alle par og foreldre.  
  • Appen består av foreldreguiden og parguiden. Hver av guidene består av 40 leksjoner, som igjen inneholder korte filmer, spørsmål til refleksjon og oppgaver.  
  • Nylig ble VI-appen PLUSS lansert, et abonnement man kan kjøpe for å få tilgang til ytterligere digitale kurs for par og foreldre.  
  • Innholdet i VI-appen er utviklet av professorer, psykologer og leger med lang erfaring. 

Ulikheter i paret  

Ekteparet Elgen tror ikke de har flere problemer enn folk flest, men de er begge innstilt på å jobbe med relasjonen sin både på kort og lang sikt.  

– Når man blir et par, kommer man fra to ulike familier og bakgrunner. Dette kan gi grobunn for både misforståelser og krangler, men også danne grunnlaget for gode samtaler og refleksjoner, og være et fint utgangspunkt for å skape noe nytt sammen, sier Rachel. Hun og Kristian har for lengst oppdaget at de har ganske ulik bakgrunn, og at det preger samhandlingen også som voksne.  

– Vi er ganske like på noen områder og så er vi ulike på andre. Det å kunne snakke om ulikhetene og vise hverandre forståelse og raushet, er viktig. Noen tema må vi vende tilbake til regelmessig, og noen ganger dukker det opp nye ting vi ikke har snakket om før, sier Kristian. Rachel er enig.  

– Man kommer langt med å prøve å forstå den andre og samtidig også forsøke å møte den andre der han eller hun er. Når vi ønsker en god relasjon, er ikke dette noe som alltid kommer av seg selv. Det krever oppmerksomhet og raushet, samt en god porsjon innsats, sier Rachel og legger til at ekteparet jobber med å være rause med hverandre.  

Samtidig sier de at det kan være lett å ta hverandre for gitt.  

– Det opplever i hvert fall vi. Mange dager består jo av familielogistikk og det går i ett. Gang på gang må vi øve oss på å vise takknemlighet overfor den andre. Å si noen fine ord. Vise at man virkelig lytter og bryr seg. Det er ikke alltid like lett i en hektisk hverdag. Samtidig betyr det veldig mye når man får de små påminnelsene om at vi bryr oss om hverandre og er der for hverandre, sier Rachel.