Kronerulling sikrer tomtekjøp til leirsted
Takket være en kronerulling sikres en mer forutsigbar og rimeligere drift av Sauevika leirsted i Østfold. Gaver på vel ti millioner kroner gjør det mulig for Normisjon å kjøpe tomta de har leid til sitt leirsted i snart hundre år.
Tekst: Arne Sæteren – Foto: Boe Johannes Hermansen/Normisjon – Publisert 23.01.2025
Sauevika leirsted i øyparadiset og nasjonalparkkommunen Hvaler er et kjært samlingsted for alle aldersgrupper, og mange fryktet at det kunne bli kroken på døra hvis Normisjon ikke fikk kjøpe tomta leirstedet er bygd på.
Tre grunneiere
Regionleder Ole Kristian Delviken forteller at de har hatt en festeavtale på to ganger femti år.
– Avtalen ble inngått i 1926 og ble reforhandlet for femti nye år midt på 1970-tallet. Når avtalen nå er i ferd med å løpe ut, har vi forhandlet med de tre grunneierne om kjøp i stedet for fortsatt å leie. Det er oppnådd enighet om kjøp av 12 av femten mål, og vi ønsker også å kjøpe de tre resterende målene, forteller Delviken.
De siste årene har leirstedet hatt en festeavgift på cirka 7000 kroner, men dersom avtalen hadde blitt forlenget, ville festeavgiften antagelig blitt rundt 500 000 kroner i året.
– Dette er mer enn vi kunne klare. Leirstedet hadde kan ikke drives med en så høy festeavgift. Derfor er vi veldig glade for at vi nå kan kjøpe tomta. Det betyr også lavere driftskostnader når festeavgiften faller bort, sier Ole Kristian Delviken.
Jubileum på egen grunn
Når Sauevika fyller 100 år neste år, kan jubileet feires på egen grunn, og regionlederen tror kjøpet vil bli til en stor velsignelse for Normisjon i årene som kommer, og sier til avisa Dagen:
«Mange opplever nok hele denne kjøpsprosessen som et bønnesvar. Usikkerheten var reell, og nå kan barn og voksne glede seg til nye leiropplevelser og at det gikk som vi alle håpet.»
Det er både enkeltpersoner og foreninger i Normisjon som har gitt penger til dette tomtekjøpet. Ole Kristian Delviken forteller at de har fått 3 750 000 kroner fra salget av Gressvik misjonshus og gaver på til sammen nærmere 5,5 millioner fra flere normisjonsforeninger i regionen. Også enkeltpersoner har også bidratt med store beløp.
Stor dugnadsinnsats
Ole Kristian Delviken gleder seg over den store omsorgen misjonsfolket i Østfold har for leirstedet.
– Det viser ikke bare givergleden ved dette kjøpet, men også trofast givertjeneste gjennom hele historien. Omsorgen vises også gjennom stor dugnadsinnsats. I fjor tilsvarte antall dugnadstimer to årsverk. Leirstedene våre i regionen er helt klart fellesskapsbyggende. Her kan de som allerede er engasjert invitere med seg venner og bekjente til å gjøre en innsats. Samtidig som de får oppleve gleden av å få bruke evner og egenskaper for andre mennesker og være en del av noe som er så mye større. I det hele skaper leirstedet en iver til å drive misjonsarbeid, avslutter Ole Kristian Delviken.