Misjonskveld med Tore Giil Bjørsvik

Om samlingene i Bergen

I Bergen arrangeres noen samlinger i året med fokus på misjon. De forrige samlingene har hatt fokus på prosjektet Trygg Barndom i Bangladesh, Agenda1-arbeid i Bangladesh og Agenda1-arbeid i Mali.

Onsdag 16. oktober 2024 var fokuset på Normisjons misjonsengasjement i dag, om forholdet mellom lokalt arbeid og internasjonal misjon, misjonsstrategi og det Tore Bjørsvik ellers har på hjertet for veien videre i framtiden.

Om Tore Bjørsvik

Mandag 18. mai 2020 tiltrådte Tore Bjørsvik som Normisjons internasjonale leder. Da var Tore Bjørsvik 46 år. Han er gift og har tre barn. Han er utdannet teolog og har vært utsending for Norsk Luthersk Misjonssamband i Peru. Familien Bjørsvik reiste til Peru i 2012, og bodde der i åtte år.

De siste fire årene var han stedlig representant for NLM i Sør-Amerika, og var da leder for rundt 15 misjonærer. Familien flyttet hjem til Norge i april 2020, og Tore Bjørsvik tiltrådte stillingen som internasjonal leder i Normisjon i mai 2020.

Gleder og utfordringer

– Det vi satte mest pris på ved å være misjonærer, var å bli kjent med så mange forskjellige mennesker, og jobbe i en annen kontekst, med alt det innebar av kultur og språk. Vi fikk være med å påvirke på en måte som vi nok aldri ville fått gjøre i Norge, sier Tore Bjørsvik

– Noe som var vanskelig var når det oppstod konflikter, særlig dersom dette rammer misjonærfellesskapet. Vi er så få her ute, og vi er både arbeidskollegaer, venner og hverandres familie. Tore merket det særlig godt siden han hadde overordnet ansvar for NLMs arbeid både i Peru og Bolivia, samt ansvar for to nasjonale kirker og et teologisk seminar.

– Vi er veldig glade for at Tore har takket ja til å gå inn i stillingen som internasjonal leder, sa generalsekretær i Normisjon, Anne Birgitta Langmoen Kvelland, da Tore Bjørsvik ble ansatt.
– Tore er en dyktig leder for fremtiden, en god administrator og teolog.

– Jeg er spent og ser frem til å bli en del av arbeidsfellesskapet i Normisjon. Jeg er veldig fornøyd med å få jobbe med misjon videre og takker for tilliten Normisjon viser meg, sa Tore Bjørsvik

– Tore Bjørsvik er en nytenkende, handlekraftig og målrettet person leder Normisjons internasjonale arbeid på en svært god måte, sa Kvelland.

Jobben som internasjonal leder

Misjon må eies av det lokalt engasjerte menneske og det lokale arbeidet. Det var sånn jeg fikk hjerte for misjon, ved at jeg fikk komme tett på.

Han beskriver seg selv slik: «Jeg er far, sønn, bror og ektemann. Teolog, prest og misjonær. Frelst, Guds barn, synder og fordømt, ren og rettferdig og himmelen verdig.»

På spørsmål om han har en historie hvor misjon ble viktig for han, forteller han om familien Fauske, en misjonærfamilie fra Sunnfjord der han vokste opp, som dro til Peru.
– Å se mennesker som jeg kjenner reise ut og komme tilbake med fortellinger om det de hadde opplevd, har vært med å personifisere misjon for meg. Det gav meg en opplevelse av å være hekta på det som skjer der ute.

Da han var ungdomsarbeider i studietiden i Oslo, ble storbyen en hjertesak for han, så ble han prest, og menigheten og de pastorale oppgavene ble viktig. Dette fulgte også med han inn i tjenesten som misjonær.

– Normisjon er en mangfoldig og spennende organisasjon, der det ligger muligheter i at den er så mangfoldig, men også utfordringer knyttet til det å stå sammen og å ha felles mål.
– Det har vært litt vanskelig å få øye på hva Normisjon vil, fordi vi vil så mye forskjellig.

En av utfordringene han ser er det lokale eierskapet i organisasjonen. Det oppsummeres godt i bestillingen han har fått fra landsstyret, nemlig å desentralisere misjon samtidig som det skal ivaretas et godt strategisk fokus. Her ligger det en stor utfordring i å få dette til å henge sammen.

– Vi må jobbe med å få misjon til å være mennesker og menigheter nær, og samtidig ivareta kvalitet og strategisk fokus hvor vi ivaretar helheten. Vi må ikke i strategiene miste for øye at misjon må eies av de lokalt engasjerte. Det var sånn jeg fikk hjerte for misjon, ved at jeg fikk komme tett på, sier han.

Til slutt sier han at han drømmer om at det internasjonale arbeidet skal vokse og at vi i økt grad skal kjenne eierskap til misjon både lokalt og internasjonalt.

Slik ber han for 2024

I 2024 gikk Tore Giil Bjørsvik inn i sitt fjerde år som internasjonal leder i Normisjon. Han forteller at det er mye spennende som ligger i farvannet framover. Men hva engasjerer han, og hva ber han for?

– Når du sitter for deg selv og ber for Normisjon, hva ber du om da Tore?

– Jeg ber om at utsendingene våre skal være trygge og at de skal ha det bra, forteller Bjørsvik med alvor i stemmen.
I skrivende stund har Normisjon 23 utsendinger. Blant annet i Senegal, Bangladesh, Tsjekkia, Thailand og Nepal.

Blant utsendingene er det også flere som arbeider inn mot sensitive folkegrupper. For å bevare deres sikkerhet forteller vi verken hvem de er, eller hvilket land det handler om.

– I tillegg ber jeg for mine egne medarbeidere, at de skal være friske og ha god helse. Vi er sårbare i den forstand at vi er avhengige av enkeltmennesker.

– Jeg ber for partnere og for arbeidet, om at vi må lykkes i Jesu navn! Jeg ber om Jesus må bli stor i de møtepunktene som vi får ha med andre mennesker, deler Bjørsvik entusiastisk.

Ny strategi – samme visjon

Bjørsvik nevner partnere, gjensidighet, ledelse og organisasjonsutvikling som sentrale temaer i den nye strategien. Han opplever at strategien tydelig løfter frem pionermisjon og barn og unge som viktige fokus.

– Normisjons visjon er å nå nye folkeslag, i betydningen unådde folkeslag. I tillegg vil en større andel av våre ressurser rette seg mot barne- og ungdomsperspektivet internasjonalt.

– Det tenker jeg at er to så viktige ting fordi de er som klistret på vår overordnede visjon.

Nye prosjekter

I året som ligger foran er det mye spennende, forteller Bjørsvik, både videreføring av eksisterende prosjekter og oppstart av nye. Bjørsvik trekker frem et nytt prosjekt som nå har startet i India:

– Det er et utrolig spennende social buisness-prosjekt, hvor formålet med næringsvirksomheten ikke primært er profitt for egen del, men et ønske om at det skal hjelpe folk ut av fattigdom.

– Det skal etableres inn i noen av de fattigste og mest unådde områdene i India, sier han.

I det samme området har Normisjon historiske røtter med misjonsarbeid siden Lars Olsens Skrefsrud sin tid.

Nytt samarbeidsland

Én av våre menigheter, IMI-kirken i Stavanger, har hatt arbeid i Thailand over mange år. Samtalen mellom hovedkontoret og IMI-kirken om dette arbeidet har vært god i flere år. I 2024 ble arbeidet koblet på Normisjon sentralt.

– Og målgruppen i Thailand er jo definitivt barn og unge og definitivt unådde, sier Bjørsvik.