– Gjør evangeliet enkelt!
Marius Zerle Thesen, Hege Helgen og Elida Drangsland drømmer om å se flere ta imot Jesus i Norge og Europa. Slik deler de troa si med andre.
Tekst: Inga Lill Nyvoll – Foto: Privat – Publisert: 18.04.24
Å dele tro med andre kan være både skummelt og vanskelig. Men for bibelskole-studentene Marius, Hege og Elida, er kallet ganske klart:
Det finnes en generasjon i Norge som er sulten på Jesus.
Ble bevisstgjort
Marius, Hege og Elida er alle for tiden studenter på Acta bibelskole, en avNormisjons tre bibelskoler i Norge.
Å gjøre evangeliet enkelt for andre, er en av nøklene når man skal dele tro, mener studentene.
– Hvordan forenkler du hva det betyr å være kristen for de som ikke har hørt det før? Det er noe av det vi lærer på Acta bibelskole, forteller Marius.
Måtte ta et valg
Selv vokste han opp i et kristen hjem hvor leir og kristne barnefestivaler var opplagt. Troa var likevel ikke noe som ble personlig for han før han var i tenåra.
– Da jeg var rundt 12 år cirka innså at jeg ikke kunne fortsette å bygge troen min på at familien min er kristne. Jeg måtte ta et valg om jeg ville tro på det selv, forteller Marius.
I ungdomsårene ble han utfordret på å være ungdomsarbeider og begynte å styre lyd på møter på hjemstedet.
– Jeg ble veldig bevisstgjort om at jeg også var et forbilde, og da ble det viktig for meg å bli mer bevist på hva jeg trodde på.
Hva er bra for oss?
Marius forteller at i dagens samfunn er det lett å havne utenfor om man ikke passer i de rette boksene. Han mener at evangeliet gir et helt annet bilde:
– Jeg opplever et kall til å bety noe for de som er yngre enn meg. Personlig tror jeg vi ser en generasjon som er sulten på Jesus og som trenger å få høre at det er en som elsker de uansett om de er «kule» eller «teite», forteller han.
– Jesus gir et fast og sunt bilde på hva som er bra for oss. Det er ikke flytende eller opp og ned. Han elsker deg uansett om du er kul eller teit. Om du ser sånn eller sånn ut. Og det gjelder alle.
Ikke en fremmed
Hege Helgelin husker alle gangene hun satt på tribunen i IMI-kirken på IMPULS og ventet på å bli gammel nok til å være nede på møte med de større ungdommene.
I dag er hun glad for alt hun fikk lære ved å vokse opp i en kristen familie.
– Gud har aldri vært en fremmed for meg, forteller Hege glad.
På videregående opplever hun for første gang et miljø hvor ikke alle er kristne.
– Det var første gang jeg møtte et miljø som ikke var kristen-bobla. Og jeg la merke til at jeg ikke visste svaret på en del av de spørsmålene andre på skolen hadde om kristen tro.
– Evig leir!
Etter hvert bestemmer hun seg også for å bytte skole for å gå på en annen valgfag-linje. Valget lander på den kristne internatskolen KVS Lyngdal.
– Miljøet der var livsforvandlende. Plutselig var det de kule som leste i Bibelen og var aktive i kirken. Det ble nesten som å være på en evig leir, forteller hun og ler.
De kristne klassevennene påvirket henne kanskje mer enn hun forventet, innrømmer hun.
– Jeg tror ikke jeg hadde åpna Bibelen på eget initiativ før det. Det ble sterkt å bli kjent med Gud på den måten.
Den eneste kristne
På barneskolen var Elida Drangsland den eneste i klassen som trodde på Gud.
– Troa var alltid noe jeg måtte forsvare og da var det ikke så lett å være lunken, beskriver hun.
På videregående og senere på bibelskolen har hun blitt velsignet med mange gode relasjoner, forteller Elida. Men erfaringene fra det sekulære miljøet har likevel gitt henne viktige perspektiv, mener hun.
– Jeg har fått en bredere forståelse for hvordan ikke-kristne ser på verden. Skal du forklare hva du tror på til noen som ikke tror, så må du gjøre det enkelt og ikke se ned på folk. Det finnes jo mange likheter mellom deg og dette andre mennesket. Jeg hadde sikkert tatt mange like valg om jeg ikke hadde hatt troen min, forteller Drangsland.
– Personlig har jeg alltid hatt veldig hjerte for å dele troen min med de som ikke har noe tro. Sporene en samtale kan sette og hvor mye Gud kan bruke de små frøene du har sådd, er store.
Fortell din egen historie
På bibelskolen blir studentene utfordret på å tenke gjennom sin egen troshistorie. Bare det å tenke gjennom hva som har betydd mye for din egen reise, hjelper deg å dele troen din, mener Marius.
– Det er ikke alltid enkelt og er ofte skummelt de første minuttene, men så opplever jeg at jeg sitter igjen med så mange kule historier. Når man først tør å hoppe ut i det og starter en samtale
Ny generasjon kristne
At det kommer en ny generasjon kristne, som igjen vil bli foreldre senere i livet, er en spennende tanke synes studentene.
– Jeg tror foreldrene til vår generasjon gjerne var litt redde for å presse det på oss, men jeg tror vi kommer til å se en helt ny generasjon foreldre hvor troa smitter over på barna og vil vare livet ut, forteller Hege.