Fullt på pub-gudstjeneste: måtte stenge dørene
Norkirken Grimstad hadde leid ut lokalet sitt for sommeren, da kom idéen om å gjøre en gudstjeneste utenfor de vanlige veggene. Det ble til en utadvendt Bakgårdskirke på en gastropub midt i fellesferien, med så mange besøkende at de måtte stenge dørene.
Tekst: Kjetil B. Larssen – Foto: Norkirken Grimstad. Publisert: 22. oktober 2024
Vi tok en prat med en av initiativtagerne, Torjus Vierli, om arrangementet og var nysgjerrige på hvor idéen kom fra. Han forteller at de har snakket om å gjøre noe utenfor kirken i en god stund allerede.
– Vi vil utenfor kirkeveggene for å være der folk er, sier Vierli.
Norkirken i Grimstad er mye utleid om sommeren, så de trengte et sted å ha gudstjeneste. Da kom idéen om å ta det et helt annet sted. Vierli kjente en som drev en lokal gastropub, Apotekgergården, og tok kontakt med han.
– Så satte vi bare i gang, forteller han engasjert.
30 liter vaffelrøre
Vierli forteller at det var mye jobb med å få alt til å stemme, men at det definitiv var verdt det.
– Det var noe av de gøyeste jeg gjorde denne sommeren, smiler han.
De involverte mange i alt som skulle gjøres. Alt fra å lage plakater til å hente lydutstyr, samt å lage og steke opp 30 liter med vaffelrøre.
– Det var mye jobb, men samtidig veldig gøy, forteller han.
Lokalavisa i Grimstad fikk nyss om hva de planla, og skrev om det på forhånd. Det, sammen med annonser på sosiale medier og plakater hengt opp rundt om i byene, gjorde at mange fikk med seg hva som skjedde. I tillegg skrev regionavisa Agderposten om det i ettertid, så stuntet har ikke gått ubemerket hen.
– Det betyr jo at det traff noe, sier Vierli og legger til:
– Vi opplevde god respons, og det var tydelig at folk syntes det var gøy.
Nådde nye
Vierli forteller at det føltes veldig meningsfylt og kjekt å jobbe med dette, og at folk kom fra ulike menigheter i byen. Det gjorde noe med fellesskapet menighetene imellom. Samtidig var terskelen så lav at det var ufarlig å stikke innom, og det kom endel som ikke går i kirken til vanlig.
– Det gjorde inntrykk å se at det kom et så bredt spekter av folk, forteller han og forteller om en bønnestund de hadde hjemme dagen før, hvor de inviterte bredt i menigheten, og der kom det alt fra en baby til 80-åring. Vi bad om å få kjenne på frimodighet og glede, og vi fikk bønnesvar.
– Det ble en veldig fin samling, legger han til.
Det var mange som hadde sansen for at kirka kom seg litt ut. Og selv om det per nå ikke er en konkret plan om å gjøre det i igjen, tror Vierli det er stor sannsynlighet for at det blir de gjentar suksessen ved en annen anledning.
– Man kan tenke så mye man vil at terskelen er lav for å komme til kirkene våre, men noen ganger må man komme seg ut. Det opplevdes også fint å gjøre noe for stedet der man bor, som er åpent og synlig for andre, forteller han engasjert.
Kona Hildegunn forberedte seg på å ikke bli så skuffet om det ikke kom så mange, da det var en ekstra varm og solfylt dag i fellesferien.
– Det sier kanskje noe om at konseptet traff, når så mange prioriterte det over sjøen eller stranda, legger hun til.
Tips til andre
Når Vierli blir spurt om han har noen tips til andre som vil gjøre det samme trekker han frem viktigheten av å mobilisere godt med frivillige. Og at det nok kan være lettere enn folk først tror.
– Vi opplevde at det var lett å få folk med. Det er kanskje større åpenhet for slike ting, enn man tror, så det er bare å tørre å være frimodige og kjøre på. Vi tror jo at evangeliet er for alle!
I tillegg trekker han frem at det er lurt å tenke på forkynnelsen og hvilken vinkling man vil ha.
– Det er lurt å ha noe som kan treffe mange og som samtidig er tydelig. Vi valgte tilgivelse som tema og intervju som form, og det funket bra, avslutter han.