Derfor restaureres Staffeldtskvartalet

– Det er tre grunner til at vi ombygger, forteller generalsekretær.

Normisjon vil etablere kraftsenter for høyskole, menighet og misjon i Oslos byhjerte. Sommeren 2025 starter ombyggingen av Staffeldskvartalet. 

Tekst: Kjetil B. L – Foto: Plantegninger/NEAS – Publisert: 15.08.24

Mesteparten av kvartalet rundt Storsalen menighet, NLA Høgskolen og Acta og Normisjon skal ombygges for å tilpasses fremtidens behov for lokaler. 

Staffeldts gate 2 og 4, samt Linstows gate 3, blir berørt av ombyggingen og det vil ta om lag to år før de nye bygningene står ferdig.

– Det er tre strategiske forhold som ligger til grunn, forteller Kjetil Vestel Haga, generalsekretær i Normisjon.

– Den ene er Normisjon som en stor skolebevegelse. Vi ønsker å utruste nye generasjoner med evangeliet og delta i samfunnsoppdraget for å bygge Norge. Med over 100 års skolehistorie i kvartalet er samarbeidet med NLA Høgskolen og en langsiktig avtale for deres Campus en drøm vi nå er nær ved å realisere, sier han. 

– Videre ønsker vi å etablere et kraftsenter for høyskole, menighet og misjon i hjertet av Oslo. Og for det tredje er oppgradering og god forvaltning av eiendommen viktig. 

Staffeldtskvartalet ligger sentralt til i Oslos bykjerne.

Haga forteller at Normisjon ser store muligheter for økt strategisk samarbeid mellom Storsalen menighet, NLA Høgskolen og Acta/Normisjon i kvartalet.

– Som Winston Churchill sa: «Vi former først bygningene, deretter former bygningene oss.» Vi ser store muligheter for fremtiden i dette prosjektet, sier Haga engasjert.

Bygget i 1935

Det er ikke bare-bare å gjøre endringer i et kvartal. Bygget til Storsalen menighet ble designet av arkitekt Ove Bang og sto oppført i 1935. Denne er verneverdig og må bevares.  

– Å skulle rive, totalrenovere, bygge nytt samt oppgradere mer enn 16 000 kvadratmeter i Oslo sentrum, hvor deler av bygningsmassen er verneverdig er i seg selv ingen enkel øvelse, sier Saaghus. 

– Men vi opplever at vi har fått på plass et svært dyktig team, hvor vi i tillegg til et erfarent styre i eiendomsselskapet vårt har med oss dyktige konsulenter og arkitekter fra bla. Oslo House, Vedal Entreprenør og arkitektfirmaet LPO. 

Slik kan den fremtidige bakgården bli seende ut.
Plantegning

De økonimiske rammene

Saaghus forteller at Normisjon også har tett dialog med plan- og bygningsetaten i Oslo kommune og byantikvaren, og at endelig rammesøknad ble sendt inn før sommeren. Videre fremdrift ser foreløpig ut til å gå etter planen. 

– Et prosjekt i denne størrelsesorden kommer naturlig nok med en høy prislapp. Det er blitt jobbet godt og i mange runder med å sikre kostnadsnivå, fremtidige inntekter og ikke minst en forsvarlig likviditet. En forsvarlig økonomiforvaltning er kanskje noe av det aller viktigste å ha på plass før vi setter spaden i jorda og går i gang, sier han. 

Den viktigste egenkapitalen, er selve eiendommen som har vært i Normisjons eie i mer enn 100 år, og med denne som sikkerhet vil prosjektet i all hovedsak lånefinansieres. Ut over dette vil det selges leiligheter i det som blir den nye boligblokka i Staffeldtsgate 2, og overskuddet herfra vil skytes inn i prosjektet og bidra til å redusere gjeldsgraden.

Vil få betydning for flere generasjoner

Vestel Haga gleder seg over potensialet når det nye kvartalet står ferdig.

– Aller mest vil jeg være takknemlig for at visjonen om et kraftsenter i hjertet av Oslo har blitt en realitet. Jeg ser frem til nye løsninger der tilgjengeligheten rett fra bygulvet åpner dørene til et bredt spekter av vårt arbeid. Dette prosjektet vil ha betydning for generasjoner fremover.