Sommeråpent på Nedenes.

Tekst og foto: Heidi Owesen Roland Publisert: 06.aug 2024

Mange forsamlinger, menigheter og kirker har mindre aktivitet på sommeren. Men det er ikke tilfelle på Nedenes i Arendal. Hver søndag i hele sommer har det vært gudstjeneste i Norkirken Nedenes, dette er tredje året de arrangerer sommergudstjenester igjennom sommeren.

De som har hatt ansvaret for gudstjenestene har hatt stor grad av frihet til å legge opp slik de har ønsket det, derfor har opplegget variert en del fra søndag til søndag, forteller en av primusmotorene Oddvar Svalastog.  

– Noen ganger har ordet vært gitt fritt og en del har benyttet seg av den muligheten, sier Svalastog.

«De første gudstjenesten hadde ikke noe form for kirkekaffe, men de tre siste har vi hatt et enkelt opplegg med kaffe/saft, twist og noen ganger kjeks og druer. Det har ført til at mange har stanset igjen og vi har fått et fint sosialt fellesskap etter gudstjenesten.»

Svalastog mener denne erfaringen sier viktigheten med en slik enkel kirkekaffe har, så dette er noe de kommer til å ha fast til neste sommer.

Godt oppmøte

Nytt av året er at man har hatt et samarbeid med Norkirken Grimstad om disse gudstjenestene, så det har vært en god del folk på hver gudstjeneste.

«Antallet har variert fra vel 30 til vel 50, som oftest ca. 40, de aller fleste pensjonister. At det har kommet så mange skyldes ikke minst samarbeidet med Norkirken Grimstad som har støttet godt opp på mange av gudstjenestene.»

Vi snakket med en småbarnsfamilie som var på ferie i Risør som hadde tatt turen på flere av gudstjenestene. De synes det er fint å kunne dra på gudstjeneste selv om det er sommerferie.

Gode talere

«Mitt inntrykk er at folk har satt pris på dette tilbudet. Talerne har også gitt uttrykk for at de satte pris på å komme. Tre av talerne har vært her alle tre årene og de har gitt uttrykk for at de setter pris på denne tradisjonen, og gjerne kommer igjen.» forteller Svalastog.

Talerne som har vært innom Nedenes i sommer er misjonær i Senegal Liv Simonsen, Kenneth Ellefsen, Kurt Hjemdal, Johan Jørgen Aurebekk, Tove Rustan Skaar, Alf Halvorsen og pastor i Norkirken Nedenes Inge Flaat taler på den siste sommergudstjenesten til søndag.

Det har visstnok ikke vært vanskelig å få tak i talere, men det som har vært vanskelig er å få tak i pianist. Så den oppgaven har Svalastog påtatt seg hver søndag i sommer.

«Er veldig takknemlig for de som stiller opp, og Oddvar spesielt.» sier pastor Inge Flaat.

Frivillige er avgjørende

Flaat er enig med Svalastog at det er ikke så vanskelig å få forkynnere, så lenge man er tidlig ute. Men han sier at det med frivillige er alfa omega når det gjelder å ha gudstjeneste hver søndag hele sommeren, noen må lede og ordne rammen rundt det hele.

5. august skulle Liv og Haakon Simonsen reise tilbake til Senegal for sine siste måneder som misjonærer. Her har Alf og Hilde Halvorsen forbønn for reise deres og for den siste perioden Senegal.

Norkirkene på Nedenes og Grimstad har begynt å samarbeide om enkelte gudstjenester, og siden det har vært diverse stevner og leirer på Bibelskolen i Grimstad i sommer har de Norkirken Grimstad leid ut bygget i hele sommer. Så da har det vært fint for de som har ønsket det hatt en plass å kunne dra på gudstjeneste.

«Så legger vi på Nedenes gudstjenestene til Grimstad 1.juledag og midnattsmesse nyttårsaften.», forteller Flaat.

Flagget har vaiet hver søndag på Nedenes i sommer. Og ny trapp har det også blitt i løpet sommermånedene.

Til søndag sitter Svalastog bak pianoet for siste gang denne sommeren og han er fornøyd med sommeren.

«I sum sitter jeg igjen med et riktig positivt inntrykk av det hele.»

Relatert innhold

40 DAGER

Bibelskolen i Grimstad inviterer sammen med Normisjon og Grimstad Misjonskirke til kurset «40 dager – et praktisk kurs for utrustning til liv og tjeneste for og med Jesus». Oppstart 29.august.

Les mer

Read article "40 DAGER"

Ingen sommerferie på Bibelskolen i Grimstad.

I sommer som tidligere år så er det ikke sommerferie på Bibelskolen i Grimstad selv om elevene reiser hjem etter endt skoleår på bibelskolen.

Les mer

Read article "Ingen sommerferie på Bibelskolen i Grimstad."

Seniortreff 17. oktober 2024

Høstens seniortreff finner sted på Flekkerøy 17. oktober. Meld dere på nå!

Les mer

Read article "Seniortreff 17. oktober 2024"