Oppskrift valnøttbrød

Oppskriften er hentet fra Morten Schakendas kokebok, og resultatet ble som vanlig et utrolig luftig og smakfullt brød, som anbefales på det varmeste.
Til tre brød trenger du:

ca 1250 gram hvetemel

50 gram sammalt rug, grov

50 gram siktet rugmel

50 gram sammalt spelt

50 gram sammalt hvetemel

50 gram havremel

40 gram maltekstrakt (jeg brukte 1 ss honning)

1 liter vann, ca 30 grader

20 gram grovt havsalt

15 gram fersk gjær

ca 100 gram valnøtter

Ha alle ingrediensene med unntak av gjær, salt og valnøtter i en eltebolle, og elt i ca 2 minutter, til deigen er godt arbeidet sammen. La deigen hvile ca 30 minutter og tilsett deretter salt og smuldret gjær og elt videre i ca 15 minutter på sakte fart. Tilsett så valnøttene (ikke nødvendig å hakke dem) og kjør på rask hastighet i ca 2 minutter.

Sett deigen til heving og dekk med plast eller lokk. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som tar ca 3 timer. Del deigen i tre like emner og form til kuler. La de ligge på melet underlag under plast i ca en time. Form til ønsket fasong og sett på stekebrett eller i brødformer. Jeg valgte det siste. Strø litt mel på toppen av brødene og sett til etterheving til de får nesten dobbel størrelse.

Snitt brødene i toppen og stek dem ved ca 220 grader. Sleng ca 1/2 dl varm vann i bunnen av ovnsrommet og lukk døra raskt igjen, slik at minst mulig damp slipper ut. Skru ned varmen etter 5 minutter, ned til 180 grader, og stek videre i ca 35-40 minutter, eller til brødene er passe stekt. Avkjøl brødene på rist.

Valnøttbrød smaker godt som tilbehør til mat, men ikke minst er det godt til ost, sild og julens øvrige herligheter.

Relatert innhold

40 DAGER

Bibelskolen i Grimstad inviterer sammen med Normisjon og Grimstad Misjonskirke til kurset «40 dager – et praktisk kurs for utrustning til liv og tjeneste for og med Jesus». Oppstart 29.august.

Les mer

Read article "40 DAGER"

Ingen sommerferie på Bibelskolen i Grimstad.

I sommer som tidligere år så er det ikke sommerferie på Bibelskolen i Grimstad selv om elevene reiser hjem etter endt skoleår på bibelskolen.

Les mer

Read article "Ingen sommerferie på Bibelskolen i Grimstad."

Seniortreff 17. oktober 2024

Høstens seniortreff finner sted på Flekkerøy 17. oktober. Meld dere på nå!

Les mer

Read article "Seniortreff 17. oktober 2024"