Fra Agder liketil jordens ender

Tekst: Heidi Owesen Roland Publisert: 15. jan 25

Mandag 13. januar fant litt over 60 veien til Oddernes tross speilglatte veier. Regionen arrangerte denne kvelden en nyttårssamling i Oddernes Menighetshus med fokus på misjon. Og en som har kunnskap om misjon er Marianne Braseth, hun jobber som seniorrådgiver i Ungdom i Oppdrag. Der hun forkynner og underviser.

Braseth hadde fått instruks om å utfordre oss som var til stede. Og det gjorde hun. Hun snakket om Guds rike kontra vår rikdom, vårt forhold til penger. Et tema som er veldig utfordrende for oss i et av verdens rikeste land.

Hun var veldig tydelig på at Han har gitt oss tydelige utfordringer med det vi har fått. 

«Jesus sa til disiplene: «Sannelig, jeg sier dere: Det er vanskelig for en som er rik, å komme inn i himmelriket.» Matt 19, 23

Hvordan kan vi ta tak i disse utfordringene?

– Være villige til å ransake hjertene våre og spørre oss selv hvordan vi forvalter det som er gitt oss. Hvilket engasjement vi har i praksis når det kommer til økonomi og givertjeneste. Hvordan vi investerer midlene og ressursene våre i forhold til å nå ut til de unådde, bekjempe fattigdom og utrydde bibelfattigdom. Givertjeneste er veldig praktisk og konkret. Det handler om hvor vi har hjertet vårt – men må også få uttrykk i praktisk handling. Hvis ikke blir det tomme ord. Også evaluere vårt eget forbruk og om vi lever sjenerøse og bærekraftige liv. 

Misjonens framtid

Misjonen i Norge står ovenfor en del utfordringer. Braseth mener vi må løfte opp igjen arven og kallet som nasjon til å være en misjonssendende nasjon.

– Gud har kalt oss til å ta vår del i å fullføre misjonsbefalingen. Det må vi forkynne og løfte frem for alle generasjoner. Vi skal fortsatt sende penger og støtte de lokale, men vi må også sende mennesker. Det er fortsatt mange unådde folkegrupper. Vi må fokusere på de unådde og minst nådde for å fullføre oppdraget på Guds hjerte. Det er et stort ansvar og et stort privilegium å få være en del av. 

Til unge par som tenker på om de har lyst til å ut på misjonsmarkene har Braseth mange gode tips til hvordan man bør gå fram.

– Ta kontakt med en misjonsorganisasjon. Still alle spørsmålene dere har. Dra på kortere misjonsturer for å utforske kallet og ulike aktuelle destinasjoner. Connect med misjonærer som er ute på feltet og dra lærdom av deres erfaringer. Be sammen og med andre som har hjerte for misjon om Guds ledelse og hjerte for veien videre. Ta praktiske skritt og test det ut. Alle kristne har godt av å engasjere seg praktisk i misjon ute på feltet hvis de har mulighet. Jeg tenker at det er bedre å dra ut for en kortere periode for å teste det ut litt, og finne ut av at man enten skal være lenger ute eller at man skal engasjere seg i misjon fra Norge, enn å bli hjemme og lure på i årevis om man skulle ha valgt annerledes. 

De som sto for sang og musikk denne kvelden var Leif Ove Tvermyr og Torstein Langerød.

Mye som skjer rundt i verden

Etter en inspirerende tale av Braseth var det nydelig mat fra Bibelskolen i Grimstad, og noe søtt til kaffen. Kvelden fortsatte med innlegg fra mange av misjonsprosjektene vi har i Normisjon.

Først ut var Per Birkeli i SAT7. Han kunne fortelle at SAT7-kids sender blant annet bibelske tegnefilmer og egenproduserte studieprogram. Det bor totalt 150 millioner barn under 15 år i den arabiske verden, og hele 9,25 millioner ser mer eller mindre regelmessig på SAT7-kids. Så dette er et veldig viktig arbeid i denne delen av verden.

Neste ut var Håkon Simonsen og Alf Halvorsen. Liv og Håkon Simonsen kom hjem rett før jul etter å ha vært flere år i Senegal. Håkon fortalte hvordan det det står til i Senegal. At det nå ikke er noen misjonærer i Senegal, som bærer de tungt på hjerte. Men i mai flyttet en familie fra Mali til landsbyen, Oussouby Diakite, Hawa Diallo og barna Moussa (6 år) og Nyafo (3år). De er utsendt som misjonærer for den lutherske kirken i Mali. Dagen etter samlingen på Oddernes skulle Alf og Håkon reise ned til Senegal for å være der i syv uker, for å ta seg av noe praktisk med salg av eiendom, men også for å være en støtte til Oussouby. Liv skyter inn fra siden at man må ha med Dioncounda Samoura i bønnene våre, som den eneste kristne i landsbyen.

For å snakke om Bhutan var Anne Råmunddal Kippenes. Hun har skrevet en studie med tittelen Hvordan kan samfunnsmusikkterapi være helsefremmende for barn og deres omsorgspersoner i Bhutan? Hun snakket blant annet om bruken av musikkterapi på helsestasjonen i Bhutan. Hun fortalte også at mange foreldre søker lykken i Australia og overlater barna til besteforeldre som igjen overlater barna til en mobilskjerm. Så en utfordring er å få de til å forstå ansvaret de har for disse barnas fremtid og helse.

De neste på scenen var Johannes Husby og Elisabeth Liodden, begge studenter på Bibelskolen i Grimstad dette skoleåret. Begge var i høst på misjonstur til Sør-Afrika. De fortalte om turen de hadde, og det de ble møtt med. Husby trakk fram at det som satte mest inntrykk på han var den dedikasjonen folk hadde for kirken de var en del av. Liodden fortalte at hun hadde aldri vært med i lovsang som var så kraftfull og fylt med så mye glede som den ene kvelden i Sør-Afrika. Så det å gå på bibelskole og få mulighet til å dra ut på misjonsturer kan være en fin vei inn for unge som ønsker å dra ut på lengre sikt.

Hele kvelden ble avsluttet med Deilig er jorden og forbønn rundt bordene rundt det man hadde fått hørt i løpet av kvelden. Det ble samlet inn 20 000 kr denne kvelden til misjonen.

Takk til alle som deltok, og til dere som ga til dette viktige arbeidet.