«Besteforeldre» til et helt kull på Bibelskolen i Grimstad

Tekst: Heidi Owesen Roland Publisert: 14.nov 2024

Dette året er det rekordmange elever på Bibelskolen i Grimstad. Så skolen har fått inn forsterkninger i staben. Dette skoleåret er Torbjørn og Rønnaug Fjøren fra Sotra å finne på BiG. De begge fyller 71 år i år, og velger å bruke et år av pensjonisttiden på sørlandet.

Men hvordan havnet dette ekteparet fra vestlandet på BiG i starten av sin pensjonisttilværelse? Hva er det som gjør at de ønsket å tilbringe et skoleår på en bibelskole med bare ungdommer/unge voksne? Det finnes jo bibelskoler for voksne også.

– Vi ble litt kjent med BiG etter å ha to barnebarn som har vært studenter her.
Vi liker å være sammen med ungdommer, og vi tror at vi kan bidra med vår livserfaring og kunnskap som kan være til hjelp for ungdommene med det de møter i sitt liv. Som pensjonister kjente vi at vi har mer å gi og som vi gjerne ville bruke i møte med ungdommene.
Samtidig som at ungdommene har bruk for vår livserfaring har også de mye å lære oss! Det er berikende og inspirerende for oss å oppleve deres entusiasme, tro og søken etter kunnskap, forteller de.

Hverdagen på BiG er variert. De er med som frivillige, og der har de mange ulike oppgaver.

– Vi er med der det er behov for oss, og ingen dager er like. Vi har noen faste oppgaver som for eksempel å være gruppeledere på Alphakurs og på 40 dager. 40 dager er samlinger hver torsdag der vi går gjennom Matteusevangeliet. I tillegg til å være gruppeledere der er vi også med som tekstlesere, forbedere og har andre praktiske oppgaver.
En viktig tjeneste ellers er å være sammen med studentene for å skape kontakt og være tilgjengelig for samtaler med mer.

Brukte dere lang tid på prosessen for å bestemme dere for at dette ville dere bruke et år på?

– Da vi fikk utfordringen ble vi invitert til noen dager på BiG i vår for å se hvordan vi opplevde å være her. Vi hadde fine dager og ble godt mottatt av studenter og stab. Det gjorde at vi reiste hjem igjen med en tanke om at dette kunne vi ha lyst til å prøve. Det ble så en periode med bønn om Guds ledelse i avgjørelsen. Vi hadde lyst til og kjente en ro for at dette ville vi gjøre.

Vi lurte på om hvordan de første månedene på sørlandet har vært.

– Dette var jo en tjeneste som hverken skolen eller vi har prøvd før. Det har tatt litt tid å bli kjent med skolen, studentene og å finne vår rolle. Etter hvert som ting har gått seg til har fokuset vårt vært på fellesskap, undervisning og møte med enkeltmennesker.

På spørsmål om de har opplevd noe som stikker seg ut svarer de at det er flere ting som kan nevnes, men en fin opplevelse var å få bli med på Vekst-linjen sin blåtur i to døgn.

– Det var en fin mulighet til å lære studentene bedre å kjenne. Vi fikk dele mange morsomme episoder og hadde ett fint fellesskap.
En annen ting som også bør nevnes er gleden vi får av å få være del av et fellesskap der vi får dele tro på tvers av generasjoner.

Hvordan har elevene tatt dere i mot? Opplever dere at elevene tar kontakt?

– De har møtt oss med smil og positivitet. Det har betydd mye for oss at vi har kjent oss velkommen. Mange har gitt uttrykk for at de synes det er kjekt at vi er der. Vi opplever at det er flere som tar kontakt. Det kan være alt fra å hjelpe med strikking – til behov for samtale om tro og liv. Vi er veldig takknemlige for tilliten vi blir vist.

På spørsmål om de ville ha anbefalt andre pensjonister å ta seg et slikt år er de veldig klare på sin anbefaling.

– Absolutt! Hvis det ligger til rette for det og man har mulighet vil vi anbefale det. Det gir mye tilbake til oss av velsignelse å kunne kjenne at det er bruk for oss. For vår del har det å våge å ta denne utfordringen vært med å utvide vårt perspektiv på hvordan vi kan bli brukt av Gud. Vi håper vi kan ta med oss motet til å våge å gå inn i nye situasjoner også videre i livet vårt.
Vi tror at også andre kan oppleve det positivt å gå inn i en tjeneste som dette.

Hva håper dere at dere sitter igjen med etter dette skoleåret?

– Det vi allerede vet er at vi vil sitte igjen med stor takknemlighet over å få ha vært sammen med denne fine gjengen. Og vi håper at vi har fått betydd noe for fellesskapet og for enkeltpersoner.
Vi ønsker også at vi kan ta med oss det vi har fått gjennom forkynnelse og fellesskap videre i livet. I løpet av året har vi også fått mange nye vennskap som vi gjerne vil ta med oss videre og kunne ha kontakt med fremover også.

Når skoleåret er over flytter Torbjørn og Rønnaug hjem igjen til Sotra. Der har de både barn og barnebarn, og en god vennekrets som venter på de.

– Det er der vi har levd livet vårt i over 30 år. Vi vil nok på mange måter få et roligere liv når vi flytter hjem igjen, men det vil helt sikkert være oppgaver og utfordringer å gå inn i der også. Det vi har opplevd dette året og de erfaringene vi har fått på BiG vil følge oss og berike livet vårt videre.