90 år med forening på Godøy

Helt siden 1929 har kvinneforeningen vært aktiv på Godøy. Gjennom årenes løp har damene samlet inn over en million kroner. 

Bak fra venstre: Vigdis Lyngstad Paulsen, Bente Dyb, Ragna Berglund, Valborg Remmen. Fremme: Ann Elisabeth Ostnes, Bjørg Tunheim, Ardis Godø. Eldrid Godø og Asbjørg Kalvøy var ikke til stede da bildet ble tatt.

17. januar 2020
Tekst Kristin Winther Jørgensen
Toto Privat

Rett vest for Ålesund, på en øy det nå bor cirka 1200 mennesker, er en gjeng damer engasjert i foreningsarbeid for Normisjon. Foreningen har røtter lang tilbake i tid. Den gang var India hjertesaken. Nå er det Senegal og Nepal som opptar foreningens medlemmer.

– I 1929 ble det startet en Santalforening, så nå i høst har vi hatt en fin 90-årsjubileumshelg med besøk av Svein Granerud. Foreningen ble startet for å støtte Santalmisjonen sitt arbeid i India, sier leder i Godøy Normisjonsforening, Bjørg Tunheim. Hun forteller at i de første 50 årene ble foreningsmøtene holdt tidlig på ettermiddagen, slik at kvinnene kunne komme seg hjem til fjøstid.

– Disse damene holdt på helt ut på 1980-tallet, og da var de fleste langt oppe i årene.

Vekkelse ga medlemsvekst

Tunheim forteller at det i 1980 var vekkelse på Godøya, og at en del yngre damer da kunne tenke seg å begynne i foreningen.

– Mange av oss var i jobb på dagtid og hadde aktive barn. Derfor passet ikke forening om ettermiddagen. Da startet vi en parallell forening med møte om kvelden. Vi hadde basarer felles, og etterhvert som de ble færre i den andre foreningen, kom de og var sammen med oss.

Misjon og fellesskap

Nå er det ni damer og et støttemedlem mellom 63 og 76 år som driver foreningen. De møtes i hjemmene annenhver tirsdag.

– Da har vi andakt, synger misjonssanger, deler misjonsstoff og har kollekt.

Misjonsperspektivet er viktig, og det samme er det sosiale fellesskapet. Under matpausen, og ellers også for så vidt, går praten livlig, sier Tunheim som forteller at ledervervet i foreningen går på omgang mellom tre-fire av medlemmene.

Møtedager med basar

I mars hvert år arrangerer foreningen møtedager med basar lørdag ettermiddag.

– Det er populært, fordi det er så få basarer nå sammenlignet med tidligere tider. Da kommer det mange som ellers ikke er så ofte på bedehuset, og har med barna sine. Vi har gratis mat; boller, kanelsnurrer, sveler og lignende. Vi gjorde det gratis da vi startet. Det var fordi at vi i foreningen hadde så mange barn at det ville bli en «formue» å kjøpe mat til alle, smiler Tunheim. 

– I forkant av basaren selger vi lodd på loddbøker. På basaren er det åresalg og trekning av bøkene. En slik basarettermiddag gir cirka 40.000 kroner til misjonsarbeidet som Normisjon driver.

Senegal og Nepal

De siste årene har foreningen støttet nybrottsarbeidet i Senegal, sammen med mange andre i region Møre.

– Det er kjekt å få e-post fra misjonærene der. På den måten kan vi følge arbeidet nærmere. Misjonær Alf Halvorsen er også en tur innom kommunen vår hver høst og deler informasjon om arbeidet i Mali, sier Tunheim. Hun forteller at Okhaldhunga sykehus i Nepal ligger deres hjerter nær.

– Vi har strikket mange babytepper, trøyer, luer og annet som har varmet små kropper derborte. Okhaldhunga Times fra Kristin og Erik Bøhler blir delt på foreningsmøtene, sier Tunheim. 

Hun forteller at en som var med i foreningen tidligere, men som nå har flyttet, hadde en flott tur til Nepal. Hun kom og delte turopplevelsene med foreningen.

– Det gir oss inspirasjon til videre arbeid, sier Tunheim. Hun legger til at foreningen nok ikke holder på i 90 år til.

– Men vi håper at yngre krefter ser verdien av å være aktivt med i ytremisjon, på sine premisser. 


Saken sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 4/2019. Ønsker du å få Ferskvare gratis tilsendt i Posten? Du kan opprette et abonnement her.

Relatert innhold

– Vi er ikke fritatt fra lidelse

Da faren ble rammet av alvorlig hjerneslag, ble det slutt på samtalene om tro mellom Johanne Saxegaard og faren. Men opplevelsen har hjulpet henne å senke skuldrene i møte med Gud.

Read article "– Vi er ikke fritatt fra lidelse"

Gode nyheter for unge i India 

På LIMS får unge mennesker mulighet til å få seg en yrkesrettet utdanning som er relevant for området de bor i.

Read article "Gode nyheter for unge i India "

Et reisebrev fra Benagaria

Audun Nedrelid har gått i fotsporene til Santalmisjonens første misjonærer i India. Det forteller han om i Agenda 3:16. 

Read article "Der alt startet"