Tre millioner kroner til Okhaldhunga
I ti år har Nordfjord folkehøgskule hatt samme misjonsprosjekt ved skolen; Okhaldhunga sykehus i Nepal. – Vi har vel samlet inn rundt tre millioner norske kroner til arbeidet der, sier rektor ved skolen, Hildegunn Gjesdal Tennebø.
24. mai 2019
Tekst Kristin Winther Jørgensen
Foto Nordfjord folkehøgskule og Normisjon
På Sandane, i vakre omgivelser i trivselsfylket Sogn og Fjordane, ligger Nordfjord folkehøgskule.
– Alle våre ti linjer har fordypning i friluftsliv. Vi har rundt 135 elever årlig og er heleide av Normisjon region Sogn og Fjordane, forteller rektor Tennebø.
Langt fra friluftsskolen ligger et sykehus som står lærere og elever ved Nordfjord folkehøgskule nært. I Nepal, nærmere bestemt i Okhaldhunga, finnes pasienter som mottar sårt tiltrengte midler.
– Jeg vil utfordre alle Normisjons skoler å velge et av våre egne prosjekter, og være med i prosjektet over tid. Å bytte prosjekt kan ofte være fristende, men å ha en langvarig relasjon gjør noe med totalengasjementet – ikke minst i staben. Elevene er jo nye hvert år, men staben består, sier Tennebø.
Hårklipp og hekling
Penger til prosjektet blir samlet inn gjennom hele året, forteller rektor.
– Vi har samlet inn penger til Nepal på mange forskjellige måter. Det har skapt stort engasjement og alle elevene har bidratt over all forventning, sier elev Viktor Kleppan som sitter i styret for prosjektet.
Han forteller om solidaritetsløp med sponsorer, kakesalg, tombola, solidaritetsdager, småjobber som servering i selskaper, gløggutdeling ved lokale eventer, utvask av leiligheter, arrangering av volleyballturnering og måneskinnsturer for par.
Kleppan forteller at elevene er gode til å bidra på privat initiativ, med heklekurs eller hårklipp mot betaling.
Viktig stipendiat
Tennebø forteller at spesielt én stipendiat hadde mye å si for at Nepal og Okhaldhunga ble valgt.
– Tidligere hadde vi en linje som var på studietur til Nepal, så dette dro prosjektet i den retning. Så hadde vi en stipendiat som var veldig engasjert, og som var den første til å gi gass for bistandsprosjektet. Det betydde mye for miljøet, og slik gikk en fra å samle inn 15-20.000 kroner til å passere 100.000 kroner i året, og siden bare økte det på.
Mange inntrykk og økt motivasjon
I fjor høst dro Tennebø sammen med elevene Viktor Kleppan og Guro Krempig for å se med egne øyne hva de er med på i Nepal.
– For oss var det viktig å se miljøet rundt sykehuset. Der fikk vi se hva det kan bety å være et annerledes sykehus for mennesker som lever under helt andre livsvilkår enn oss. Det ble mye latter, en del tårer og veldig mye nytt å lære, sier Tennebø som legger til at både elever og ansatte ved skolen er veldig takknemlige for den gode relasjonen til Kristin og Erik Bøhler, som arbeider ved sykehuset i Nepal. Kleppan sier seg enig.
– Å besøke landet ga mange inntrykk og økt motivasjon til å arbeide videre med prosjektet. Det var givende å kunne ta med historier, bilder og film tilbake til resten av elevene, og å holde foredrag rundt om i bygda for å øke engasjementet rundt prosjektet, sier han.
Elevene ved skolen ønsker det skal være en naturlig konsekvens at andre får det bedre som følge av deres skoleår i Nordfjord.
– Jeg ser på det som et privilegium å få være med å brette opp ermene for en god og viktig sak. Jeg tror vi lærer masse av å delta og organisere et slikt prosjekt, sier Kleppan. Han forteller at dette har vært med på å sette hans eget liv i perspektiv.
– Det har vist meg menneskers store vilje til å bidra hvis de får muligheten. Og at Gud er akkurat den samme i Nepal som i Norge.
Saken sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 1/2019. Ønsker du å få Ferskvare gratis tilsendt i Posten? Du kan opprette et abonnement her.