Festivalen som vokser

Fra 37 til 700. Festivalen på Horve er blitt så populær at de nå har ventelister både for å være leder og deltaker.

Det startet med 37 deltakere i 2012. I år ble 700 deltakere og ledere ønsket velkommen til 10:13-festivalen på Horve.  

Tekst: Inge Morten Paulsen/Normisjon – Foto: Normisjon Rogaland – Publisert: 09.10.24 

Et rykte har spredd seg om den spirende festivalen i Norges 11. største kommune. Fra å starte med 37 deltakere for over ti år siden, har 10:13-festivalen nå vokst til flere hundre deltakere hvert år.  

Nå opplever festivalen ventelister både på deltaker- og lederplassene. Og flere tar imot Jesus.  

– Det er en verdibasert festival. Vi vil at deltakerne skal erfare verdiene; trygghet, trivsel og tro. Vi tenker at hvis de er trygge, og har det bra, er sjansen for at de skal komme til tro mye større. Vi vet at mange har møtt Jesus på festivalen. 73 tok imot Jesus for første gang i 2023, i år var det 84, forteller Leif Inge Kjærvoll Sørskår, festivalsjef.  

Han og familien var med å starte det hele for 12 år siden. Leif Inge jobbet da som leirkoordinator i Normisjon Rogaland og sammen med andre medarbeidere ble idéen om å utvikle en egen leir-uke for tweens realisert.  

Og mens en leir vanligvis var fulltegnet ved 70 deltakere, drømte de om å passere den «magiske grensen». Det skjedde allerede tredje året.  

I år ønsket 10:13-festivalen tilsammen 700 deltakere og ledere velkommen til festival.

– Jeg tror vi kan vokse mer. Vi har mange gode ledere, som kommer med gode innspill underveis, og som er opptatt å tenke nytt. Jeg vil at de skal det. Hva er det Gud utfordrer dem på? Vet du, jeg har sånn tro på at barn kommer til tro, at de velger det før ungdomslivet er i gang for alvor! At vi får lov å forankre tro på Jesus hos dem i ung alder, forteller festivalsjefen.  

Utruster nye ledere 

Siden de første deltakerne i 2012 og til nå, har over 3160 deltatt – inkludert 450 denne sommeren. Et stort antall ledere har vært med, hele 1240 totalt. 

– Vi har alltid fokus på den enkelte. Vi vil at de skal bli sett, hørt og forstått. Derfor deler vi deltakerne opp i mindre grupper, som vi kaller gjenger. Disse har egne gjengledere, som følger opp «sine» gjennom hele festivalen. Og så blir lederne fulgt opp av andre ledere, sier Sørskår. 

Det begynner i det små  

– Alt som vokser begynner i det små, forteller Runar Liodden glad. 

Runar Liodden er svært imponert over 10:13-festivalen. Her sammen med sin kone.

Han er daglig leder i Acta – barn og i Normisjon som er en av Norges største barne- og ungdomsorganisasjoner, hvor leirer og festivaler er en stor del av arbeidet.  

– 10:13-festivalen forener Acta og Normisjon på en forbilledlig måte. Ansatte og frivillige i begge organisasjoner arbeider side om side for å skape denne møteplassen slik at barna kan få møte Jesus og bli enda bedre kjent med ham, sier han.  

Ble inspirert 

Liodden forteller at han ble svært inspirert av det som møtte han på festivalen i år.  

– Antallet ledere på 10:13-festivalen var imponerende, men det som inspirerte meg aller mest var fellesskapet blant lederne, sier han.  

– Her møtte jeg unge rekrutter som fikk grunnleggende lederopplæring med undervisning og praksis. De unge lederspirene kunne se opp til ferske gruppeledere som var året eldre. Disse igjen lærer av de eldre og mer erfarne gruppelederne som har bidratt i flere år.  

Slik legger festivalledelsen opp til å bygge gode relasjoner blant lederne, mener Liodden.  

– Under daglige møtepunkter oppmuntret festivalsjef Leif Inge og andre hovedledere, lyttet til frustrasjoner og la til rette for å be sammen. Slik skapes og styrkes slitesterke og omsorgsfulle relasjoner til hverandre. Slik modelleres det at lederskap er noe vi gjør sammen. 

Les mer om 10:13 festivalen her

Les mer om Normisjon Rogaland sitt arbeid her