Frykt ikke, bare tro

For Ben Iveland er det viktig at også de vonde delene av misjonshistorien blir dokumentert. Foto: Kristin W. Malmin

Ben Iveland lovet sin far å ikke fortelle offentlig om de vonde opplevelsene fra barndommen før faren var gått bort. Nå forteller misjonærbarnet Ben. 

Tekst: Kristin W. Malmin, Agenda 3:16 – Publisert: 04.10.24 / Agenda 3:16, september 2024

Gjennom magasinet Agenda 3:16 ønsker vi å løfte frem flere historier i organisasjonen vår.

I dag er Ben Iveland en stillferdig mann på 71 år. Opplevelsene fra internatskolen i India og Øst-Pakistan på 1960-tallet er fortsatt vanskelig for ham å snakke om, men Agenda 3:16 har fått tilsendt intervjuopptak som familievennen Hans-Henrik Sørensen gjorde med Ben i 2016. Planen var å utgi bok, men arbeidet ble utsatt, og i fjor døde plutselig Sørensen.

Vi møter Ben sammen med lillesøster Kari Iveland hjemme hos Kari i Oslo. To stuebord er dekket med bilder og korrespondanse fra barndomsårene. En rekke små sort-hvit-bilder viser glimt av et liv slik det var for familien Iveland på 1950- og 60-tallet i India og Øst-Pakistan, landet som i 1971 fikk navnet Bangladesh. 

Ben og Endre Iveland på rotur i Ooty, en naboby til Kotagiri i Sør-India. Foto: Tobias Iveland

– Far var veldig god til å ta bilder, forteller Kari.

Hun er kjent som sanger og musiker. I 2002 kom filmen Vektløs, en dokumentar som viser hennes vei gjennom smerte og sykdom tidlig i 20-årene, samt sterke samtaler med misjonærforeldrene gjennom et år der moren blir alvorlig syk.

Nå er det storebror Ben sin tur til å fortelle. Han er noe redusert på grunn av sykdom og smerter, men det har ikke hindret ham i å ta en togtur fra Sarpsborg til Oslo for å bla i gamle brev. At brevene uventet dukket opp for noen år siden, ble et sjokk for søskenparet Iveland. Mer om det siden.

(…)

Vil du lese hele artikkelen? Bestill abonnement på Agenda 3:16 – Velg mellom kun digitalt, eller komplett med både papirmagasinet og digital versjon.