Med hjelp fra Gud tok Live Lovise livet tilbake

Gjennom et krevende sykdomsbilde fikk Live Lovise Hauge (18) oppdage hva hun egentlig er verdt i Guds øyne.

I et altoppslukende mørke fant Live Lovise Hauge Gud. – Jeg trodde jeg ikke hadde noen verdi, men nå vet jeg at jeg har det, forteller hun.

Tekst: Inga Lill Nyvoll – Foto: Privat – Publisert: 27.09.24/Ferskvare 3 2024

Live Lovise Hauge (18) smiler i det hun setter seg ned på stolen i det lille hvite teltet. Hun tar frem en grønn neglelakk og forteller at hun like gjerne kan fikle med noe mens vi prater.

Vi sitter inne i Normisjons stand-telt på Skjærgårds Music and Missions Festival, hvor vi møttes for bare få timer siden. Live Lovise forteller meg at hun er glad for å være på festivalen i år.

For litt tid tilbake hadde hun ikke trodd det var mulig.

Kroppen sa stopp

For da Live Lovise var 17 år gammel, sa kroppen hennes stopp. Hun ble tvunget til å sette hele livet på pause, og klarte ikke mye annet enn å være i et mørkt rom, i sengen. Sykdommen preget selvbildet, og lenge slet hun med å tenke at hun hadde noen verdi.

– Jeg ble påvirket av tanker som ikke var sanne. De var rett og slett løgntanker. Jeg ropte til Gud at «nå må du hjelpe meg», forteller hun.

Og det gjorde han.

Fant livet på nytt

Hun ser oppglødd på meg, og fortsetter på historien mens flere av neglene er blitt lakkert.

Et halvår inn i et rehabiliteringsløp kjente Live Lovise mer og mer på at hun var elsket av Gud. Og så ble Acta bibelskole lagt på hjertet hennes.

I dag er Live Lovise takknemlige for den vanskelige tiden fordi den har ledet henne dit hun er i dag.

– Jeg tenkte først «haha, morsomt Gud. Jeg sliter jo med å gå en tur bare. Men så fikk jeg veldig fred for det, og begynte på disippellinjen cirka to uker etter de andre. Jeg fant rett og slett livet på nytt gjennom Gud. Uten han hadde jeg ikke vært her.

Ny styrke

Sakte, men sikkert fant hun ny styrke til å ta tak i liv og hverdag, og fikk kjenne at Gud hadde en plan for hennes liv.

– I dag er jeg takknemlig for den vanskelige tiden, fordi den har ledet meg hit. Og etter hvert som jeg har blitt friskere, har jeg også fått et bevisst forhold til hvordan jeg bruker tiden min, forteller Live Lovise.

Funnet sin vei

På bibelskolen fikk hun lære mer om sin verdi.

– Jeg har fått kjenne at min verdi ikke ligger i hva jeg gjør eller hvordan jeg presterer. Men den ligger i det som skjedde på korset, sier hun og smiler.

Live Lovise og vennene har begynt å lese Bibelen sammen og lager lapper og tegninger. – Vi har det kjempegøy, sier hun.

På slutten av bibelskoleåret, da alle studentene skulle oppsummere hva de hadde lært, gjorde hun noe hun ikke hadde trodd hun skulle gjøre.

– Jeg reiste meg opp på en stol og fortalte alle at «jeg har lært at jeg er sykt bra». Da fikk jeg applaus fra hele klassen som har heiet på meg.

I år fortsetter Live Lovise på enda et år på Acta bibelskole, denne gangen på lovsangslinjen, og gleder seg til å se hva mer Gud har i vente for henne.

Her er Live Lovises 7 tips til rutiner du også kan begynne med for påfyll av Jesus i hverdagen:

  • Utnytt de små lukene med ledig tid
    • Små ledige øyeblikk kan bli til store øyeblikk med læring eller påfyll fra Gud. Jeg er blitt flinkere til å ta disse lukene etter at jeg ble bevisst på å ikke ha telefonen min oppe hele tiden. Jeg vet at hvis jeg først åpner Instagram så kan jeg være der i mange timer.
  • Les kristne bøker
    • En av mine beste tips er å bytte ut sosiale medier med bøker. Jeg opplever at Gud leder meg gjennom mange av de kristne bøkene jeg har plukket opp. For meg har boken Gud helbreder også i dag av Oddvar Søvik betydd mye. Det å lese bøker har også gjort det lettere for meg å plukke opp Bibelen mer.
  • Gå en tur annenhver dag og bare snakk med Jesus
    • Jeg snakker ofte høyt når jeg er ute på tur, og da må jeg ofte le når noen plutselig går forbi meg og hører. Men disse turene betyr så mye for meg, da får jeg ut alt jeg trenger å lufte med Gud. Jeg hører ikke på musikk engang, jeg bare ber.
  • Ikke les Bibelen bare når du føler for det
    • Ikke bygg alt på følelser. Det er verden som forteller deg at du skal det. Noen ganger handler det bare om å være disiplinert. Du vil ikke alltid føle at du har lyst eller at Den Hellige Ånd beveger deg til å bruke tid med Gud. Jeg begynte med noen vers eller et kapittel hver dag i 1,5 uke, og så plutselig bare husket jeg det fordi det var blitt en vane.
  • Legg Bibelen lett tilgjengelig
    • Hvis Bibelen ligger rett ved siden av deg på steder du pleier å være så vil det være lettere å plukke den opp.
  • Lag dine egne rutiner
    • Jeg har ikke lyst å se tilbake når jeg er 50 år og tenke «jeg skulle ønske jeg leste Bibelen mer eller at jeg ba mer» Derfor tror jeg det er viktig å være bevisst på rutiner og hva du vil at skal prege hverdagen din. Reflekter rundt spørsmålet: Hva vil jeg egentlig bruke tiden min på?
  • Finn deg kristne venner
    • Jeg og mine venner har brukt mye tid på å lese Bibelen sammen. Vi lager post it lapper og ber sammen, og plutselig har det å studere Bibelen blitt kjempegøy.

Tusen takk for at du leste denne saken – del den gjerne med noen du tenker at kan ha nytte av disse tipsene!

Les også mer om Normisjonseide Acta bibelskole her