Folk Art som samfunnsutvikling
Gjenåpningen av Folk Art-butikken var en etterlengtet hendelse. Den lille butikken i Baku selger rettferdig, økologisk og «kort- reist» kunsthåndverk fra regionene – i en tid med store økonomiske utfordringer. Normisjon har snakket med daglig leder, Zemfira Mahmudova.
Tekst: Synnøve Aandstad Baghirova – Foto: Birgit Lopacki – Publisert: Desember 2016 / Ferskvare 4
I 2009 startet Normisjon opp et rettferdig handel-pro- sjekt. Man ønsket å støtte opp om produksjon av lokale suvenirer og kunsthåndverk laget i Aserbajdsjans regioner, samt å fronte rettferdig handel i Aserbajdsjan. Det har ikke vært lett å overføre det som startet som et
bistandsprosjekt til en business-modell. Sommeren 2016 bestemte Folk Art-teamet at det beste ville være å ta en pause og tenke over hvordan arbeidet på best mulig måte kunne videreføres. Resultatet har blitt en ny-åpnet Folk Art butikk med ny giv!
– Daglig leder Zemfira Mahmudova, hvordan skiller Folk Art seg fra andre liknende suvenirbutikker?
– De fleste suvenirbutikkene i Baku selger suveni- rer som er antikviteter eller produsert i Kina. Vi selger lokalprodusert kunsthåndverk fra håndverkere vi kjenner godt. Hos Folk Art har alt en fast pris, i andre suvenirbutikker ser de ofte an kunden og tar mye mer enn en vare er verdt. Iblant arrangerer vi også små workshops eller seminarer for kundene våre, forteller Zemfira.
– Hvorfor har du valgt å fortsette å jobbe med Folk Art og med gjenåpningen av Folk Art-butikken?
– Det er et behov for oss. Folk som kjenner oss ser forskjellen på oss og andre. Kort sagt, vi er etterspurt av både produsenter og kunder.
– Hva er din visjon for Folk Art framover?
– Vi har siden begynnelsen ønsket å forandre folks holdninger rundt det å kjøpe lokalprodusert. Folk er mer bevisst nå på å kjøpe etisk og økologisk. Når vi satser på lokale produkter, hjelper vi håndverkerne å overleve. Vi bidrar også til å ta vare på de gamle produksjonsmetodene, for eksempel produksjon av silke og leirkar som står i fare for å dø ut.
Zemfira Mahmudova, daglig leder og foreløpig den eneste som står i butikken, ønsker oss velkom- men. Den lille butikken ligger i en av sidegatene i Bakus sjarmerende gamleby. Butikken er lekkert deko- rert med kunsthåndverk og suvenirer:
– Smykker, skjerf og klær, puter, vesker, keramikk og leirkrukker – alt laget av produsenter som hun kjenner personlig og kan fortelle historiene til. Mange av produsen- tene har de jobbet med i flere år, men det har også kommet flere nye til gjennom evalueringsprosessen, forteller Zemfira.
Selv om mange av produktene i dag er laget i Baku, er produsentene fra regionene fremdeles sterkt representert.
– Vi kjøper sokker fra Qusar, silke og leirkar fra Sheki, tepper fra Ismayilli and kobberkar fra landsby- en Lahich. Og selv om Folk Art i dag er en business, er det humanitære aspektet ivaretatt.
– Blant produsentene har vi noen internflyktninger, og det er også noen med funksjonsned- settelser, forteller hun.