Inngår samarbeid med Sendt bort

Else Kari Bjerva og Kjetil Vestel Haga forteller at Normisjon har en positiv dialog med støttegruppa for misjonærbarn Sendt bort.

– Vi har startet en positiv dialog med støttegruppa Sendt bort. Nå tar vi med oss signalene de har gitt, og meisler ut hvordan samarbeidet fremover skal se ut, sier Kjetil Vestel Haga. Nå opprettes også en ressursside for tidligere misjonærbarn.

Tekst: Normisjon – Foto: Elise Fosen Osmundsen – Publisert: 19.09.24

– I 2008 gjennomførte vi en misjonærbarnundersøkelse, og siden den gang har vi snakket med mange misjonærbarn. De har gitt oss innsikt i at det har skjedd mye kritikkverdig på våre skoler opp gjennom historien. Mange har fortalt at de var helt overlatt til seg selv og ble utsatt for både krenkende og ydmykende oppførsel fra de som hadde ansvar for å ta vare på dem, forteller Kjetil Vestel Haga, generalsekretær i Normisjon.

– I tillegg vet vi at også at det ikke bare var de som gikk på våre skoler, som opplevde vonde ting. Også barn som bodde hos sine foreldre har erfart at de ble påført belastninger som det har vært krevende å leve med i ettertid. Også de ønsker vi å komme i møte, legger Else Kari Bjerva, personalleder i Normisjon til. 

 – Selv om vi har gjort en hel del de siste 20 årene, har samtaler med flere av våre tidligere misjonærbarn og kontakten med Sendt bort synliggjort at det fortsatt er mye å ta tak i – og det vil vi jobbe med fremover, fortsetter hun.

Sendt bort er en uavhengig, livssynsnøytral støttegruppe for misjonærbarn.

Viktig samarbeid

Vestel Haga understreker viktigheten av det arbeidet Sendt bort gjør og sier at Normisjon ser fram til samarbeid med dem. Det betyr imidlertid ikke at Normisjon bare kan overlate alt til dem, presiserer han.  

– Vi har et selvstendig ansvar for å vurdere hva som trengs i vår situasjon, og Normisjon har nedsatt en egen faggruppe for å finne ut hva det er viktig at Normisjon ut fra sin historie og egenart skal gjøre på dette området framover.

 – Det arbeidet vi gjør i faggruppa vil ses i sammenheng med samarbeidet med Sendt bort, supplerer Else Kari Bjerva.  

Ny ressursside

Normisjon er også i gang med å opprette en ressursside for tidligere misjonærbarn. 

På ressurssiden vil en finne mer informasjon om tematikken.

– Der vil man finne informasjon om de prosessene vi som organisasjon har gått gjennom de siste 15-20 årene, de oppgjør vi har tatt med tidligere praksiser og hva det er viktig for Normisjon å beklage og be om unnskyldning for, sier Bjerva.

– Videre vil vi informere om samarbeidet med Sendt bort og de tiltakene vi blir enige om for veien videre. 

Økonomisk oppreisning

Misjonærbarn i Normisjonssammenheng vil kunne benytte samme økonomiske oppreisningsordning som Sendt bort har etablert.

– Allerede nå har vi landet på at også våre misjonærbarn kan benytte den økonomiske oppreisningsordningen som Sendt bort i samarbeid med Misjonssambandets ledelse har etablert. Vi ønsker at det skal være rettferdig, slik at alle misjonærbarn kan få tilgang til like gode ordninger, forklarer Vestel Haga.

Else Kari Bjerva forteller at faggruppa jobber med å kunne tilby samtaler med psykologer og egnede sjelesørgere til de som har behov for det. 

– Dette vil det bli informert mer om på nettsida når den er lansert, sier hun.  

Følg med på normisjon.no de neste ukene for mer og utfyllende informasjon om denne tematikken. Les mer om støttegruppa Sendt bort på deres hjemmeside.