Melkespannet gav frihet

Noe så tilsynelatende lite som et melkespann, er blitt selve symbolet på en ny og bedre hverdag for Rajana.

Mange kvinner i Nepal opplever å bli trakassert, diskriminert og fratatt friheten både hjemme og ute i samfunnet. For Rajana ble et melkespann friheten.

Tekst: Audun Nedrelid – Foto: Petra Lapveteläinen – Publisert: 01.08.2024 / Ferskvare 2

Fjellene ligger tett rundt landsbyen Deulikot i området Bajhang, vest i Nepal. Vakkert landskap strekker seg så langt øyet kan se, og i det fjerne ligger snøkledde fjelltopper mot Tibet. En gruppe kvinner har samlet seg under et tre. Småpraten går og stemningen er god.

En av kvinnene, Rajana Okheda, har med seg et melkespann som hun har ved siden av seg. Det skal hun ta med til det lokale markedet når hun er ferdig med møtet. Hun er en av lederne i kvinnegruppen som er startet av United Mission Nepal (UMN), en samarbeidspartner av Normisjon.

Fikk styrke og mot

Rajana forteller at hun var veldig nervøs første gang hun skulle introdusere seg selv for gruppen.

– I starten var det vanskelig å snakke foran alle sammen, men det det tok ikke lang tid før jeg kjente jeg fikk styrke og mot gjennom gruppen.

Rajana og flere av de andre kvinnene er Daliter, eller lavkaste. De opplever mye diskriminering, og blir sett på som dårlige kvinner om de går utenfor hjemmet alene.

Rajana Okheda (i midten) sammen med noen av de andre kvinnene i selvhjelpsgruppen som er startet av United Mission Nepal (UMN).

På møtene snakker de sammen om problemene de møter både i samfunnet og hos familien. Listen over temaer er lang og tung. Det er vold i hjemmet, trakassering og frihetsberøvelse. Men motivasjonen er at de får gjort noe med problemene.

Harmfulle tradisjoner

I de vestlige delene av Nepal blir kvinner erklært «urene» under menstruasjon, og mange blir fortsatt utestengt fra huset den perioden. Dette kalles «chhaupadi», og er en harmfull tradisjonell og religiøs praksis.

Kvinnene blir plassert i egne hytter eller i fjøs, ofte uten at de får noe form for næringsrik mat elle melkeprodukter. De får ikke komme inn igjen før det er «rene».

Mange nepalesere tror fortsatt at en mann har rett til å slå en ulydig kone. Overlevende etter vold er i sentrum av UMNs arbeid for likestilling. I selvhjelpsgrupper blir kvinner bevisst sine rettigheter.

– Vi kvinner får ikke drikke melk eller andre meieriprodukter når vi har menstruasjon. Dette er diskriminering, og det skal vi ikke godta, sier Rajana.

I kvinnegruppen har de derfor bestemt at de gir melk til kvinner som har menstruasjon. Da får de samtidig gitt et signal om at de ikke godtar denne diskrimineringen og vil gjøre noe med problemet.

Gruppen engasjerer også instanser som helse, skole og religiøse ledere for å endre holdninger. For å øke selvrespekten, jobber gruppen med å styrke kvinnene økonomisk gjennom at de kan få lån og støtte til å etablere egen inntekt.

Selger melk

Hjemme har Rajana tre barn, og før var det vanskelig å bo hos familien til mannen. Hun hadde ingen respekt hos sine svigerforeldre som ikke ga henne noe frihet. Hun måtte også gjøre alt husarbeidet.

Da Rajana fikk lån av gruppen til å kjøpe geiter, ga det nok inntekt til at at hun også kunne investere i bøfler som gir melk hun kan selge på markedet. Det har også hjulpet henne med å få større respekt både hos familien og i samfunnet.

– I dag kan jeg fritt gå og selge melken min til hvem som helst, snakke med hvem jeg vil og delta i møter og arrangementer uten problemer, sier hun.

Før kunne ikke Rajana gå på markedet alene som kvinne. Med hjelp av selvhjelpsgruppen har hun nå mulighet til å både gå på markedet og selge melk. Dette gjør at hun kan bidra økonomisk til familien.

Likhet og verdighet

Rajana sin kvinnegruppe er en del av EVE- prosjektet som Normisjon er med og støtter. EVE står for «Ending Violence for Equality» og jobber for at både kvinner og menn skal leve med verdighet og ha like muligheter og ansvar, uten å oppleve vold i nære relasjoner.

– Jeg er veldig glad for at jeg kan selge melken uten å bli diskriminert for at jeg er kvinne, avslutter hun.

Les mer om arbeidet vårt «Like mye verdt i Nepal» her.

Relatert innhold

Døråpneren 

Gunnar Amadeus Høyland Syvertsen er arvelig belastet. Foreldrene var engasjert i menighetsarbeid sammen med andre forbilder som trofast la til rette for at han og andre skulle finne sin plass i fellesskapet.

Read article "Døråpneren "

Fred er en mangelvare

Troen på Jesus gir meg en fred som er der selv om alt annet stormer, skriver Kjetil B. Larssen.

Read article "Fred er en mangelvare"

Finn ro til å lytte

Hva gjør du for å tømme tankene, senke skuldrene og få ro nok til å slippe Guds stemme til?

Read article "Finn ro til å lytte"