Startet Krigerne på Øya videregående

Det er en ivrig gjeng som er med i Krigerne på Øya. Første rad fra v. Håkon Aukan, Johannes Aksnes. Andre rad fra v. Noah Lund, Even Sundsethaug, Bjarte Møllerup Boge, Estin Ryen, Audun Bjørnereim.

Før var det sjeldent å høre elever snakke åpent om tro på Normisjonsskolen Øya vgs. Økt oppslutning på ukentlige bønnesamlinger for ansatte ble første skritt mot spennende endringer.

Tekst: Tonje Haugeto Stang – Foto: Privat – Publisert: 24.07.2024 / Ferskvare 2 2024

Så bestemte ti ansatte seg for å ta tak i kveldssamlingene for elevene sammen. En av dem var mattelærer Bjarte Møllerup Boge. Han skjønte at de måtte finne veier og anledninger til å komme nærmere elevene på deres fritid.

Som student i Trondheim hadde han vært mottaker av mye god forkynnelse, men nå forstod han at det var hans tur til å gjøre kristendom.

En vekker

Bjarte hadde hørt rykter om noen disippelgrupper for gutter som vil følge Jesus på Lyngdal videregående skole. Konseptet ble kalt Krigerne, og våren 2022 tok han kontakt for å høre om opplegget.

– Jeg fikk noen tips, men mest av alt ble jeg utfordret selv, sier han og smiler: «Hvis du er gira på å lede ei guttegruppe, må du selv sette av tid til å søke Gud», var beskjeden han fikk.

Det ble en vekker. I ettertid kaller Bjarte det «et spark bak» for å få orden på tida si med Gud.

– Det gikk opp for meg at jeg ikke skulle søke Gud fordi jeg ville starte Krigerne, men fordi Gud er Gud. Han har jobbet mye i meg etter det.

Bjarte Møllerup Borge var fast bestemt på at om det så bare var to gutter som ville være med i gruppa skulle ha likevel gjennomføre og investere i dem.

Ba for elevene

Rett før elevene skulle fylle internatet på skolen høsten 2022, gikk lærerne fra rom til rom og ba for elevene som skulle bo der.

En ny iver hadde kommet over dem, og de så fram til å starte opp med elevsamlinger på onsdagskveldene.

– Det kom 15–20 de første gangene, og det var supert, forteller Bjarte.

Men det ble fort færre, og mattelæreren måtte fortelle seg selv at det ikke er tallene det kommer an på. Han ville være tro mot det han opplevde at Gud faktisk kalte han til: Å investere i noen av dem. Hvis to gutter ville være med, skulle han starte ei gruppe ala Lyngdal.

Det begynte med én

Derfor valgte Bjarte tidlig å være tydelig om sin egen tro på en morgensamling. Resultatet var at en førsteårselev tok tak i han og spurte om Bjarte ville se rommet hans. Selvsagt. Der lå bibelen framme – sammen med boka Grill en kristen.

– Jeg skjønte at han var den første «krigeren». Få dager senere utfordret jeg en til, som hadde dukket opp i tankene mine.

Bjarte inviterte til ukentlige samlinger med ærlig prat om tro, deling av troshistorie og bønn. Dessuten fikk de beskjed om å stille i hvite T-skjorter; Krigernes «uniform».

– Siden har vi ikke vært så strenge på kleskoden, men selv stiller jeg alltid i hvit skjorte, sier han.

Noe skjer

Vinteren 2024 er ni elever på Øya med i Krigerne. Mange av dem stiller hver uke, og Bjarte er takknemlig og glad når han ser tilbake på hva som har skjedd disse to skoleårene. Også med han selv og kollegaene:

– Det er i gang tre delegrupper blant de ansatte. Vi gjør som elevene: deler troshistorier og ber for hverandre.

Bjarte har også merket seg at de kristne elevene tør å være mer åpne.

– Noen som ikke turte å bekjenne troen da de kom til skolen, forteller nå om hva Jesus betyr for dem. Andre i elevflokken virker nysgjerrige på kristen tro, sier han.

– Et par av de som er med i Krigerne, har ingen kristen bakgrunn. Skolen har sørget for at de har fått sin egen Bibel, og nå deler de bibelvers som betyr noe for dem på en Snapchat-gruppe vi har.

Les mer om Øya videregående skole her.