– Gud kalte meg til Norge og Europa

Mary Elizabeth Kolsrud er ny leder for Europa-arbeidet. Hun kommer opprinnelig fra Iowa i USA og flyttet til Norge etter en sterk kallsopplevelse for 15 år siden. 

Tekst: Jorunn K. Jerstad – Foto: Normisjon – Publisert: 17.07.2024 / Ferskvare 2 2024

I 2009 var Mary Elizabeth Kolsrud på en bønnekonferanse i en liten bygd utenfor Harstad, på misjonstur med et team fra lovsangsskolen hun jobbet på i Texas.

Der kjente hun kallet til Norge og Europa.

Et sterkt møte med Gud

Midt under bønnekonferansen, mens hun ledet lovsangen, opplevde hun at Gud viste henne tydelige bilder av et kart over Norge. Hun så nordmenn og europeere i lovsangstilbedelse som ble møtt av Jesus og var koblet på hverandre.

– Jeg fikk et hjerte for dette landet! sier Kolsrud med et inderlig blikk.

15 år etter den sterke erfaringen jobber hun nå i Norkirken Sandefjord og har i tillegg nylig blitt ansatt i en 40 prosent stilling som leder for Europa-arbeidet.

Vil styrke Europa-arbeidet

Per i dag er Tsjekkia eneste land i Normisjons Europa-arbeid. I den nye stillingen ønsker Kolsrud, sammen med utsendte Kristian Lande, å videreutvikle misjonstur-konseptet.

Lande har i hele 19 år vært utsending til Tsjekkia. Han har vekslet mellom å bo i Tsjekkia og Norge, og har reist dit jevnlig. Noe av det han gjør i sitt arbeid er å organisere misjonsturer for ungdom.

Det er allerede sendt mange team med ungdommer på tur. Det oppleves som vært verdifullt å kunne samles for Jesus på tvers av nasjoner.

Så langt har han sendt flere hundre norske og tsjekkiske ungdommer på tur for å evangelisere.

– Det er allerede så mye frukt av arbeidet Kristian gjør. Med min stilling vil vi styrke dette arbeidet! sier Kolsrud tydelig engasjert.

Europa er så tilgjengelig

Hun påpeker at våre tsjekkiske søsken står i mye av det samme som her i Norge. Både de og vi bor i et sekularisert samfunn, men ønsker å være lys og salt der vi bor.

Tsjekkia er faktisk ansett som verdens mest ateistiske land, med hele 70 prosent som regner seg som ateister. I nordøst er det likevel et område med flere kristne.

Dette mener hun gjør Tsjekkia til et spennende og godt reisemål for lavterskel-misjonsturer.

– Europa er så tilgjengelig! Det er kort vei å reise og lavere kostnader. Det er kjent for oss, men samtidig spennende og en annen kultur, løfter Kolsrud fram.

Gleder seg over ny kollega 

Kristian Lande gleder seg stort over å få Kolsrud som ny kollega.

– Jeg tenker at det er kjempegøy! Hun har en del andre egenskaper enn det jeg har, og selvfølgelig kan det da bli til noe veldig spennende, sier Lande.

Kristian Lande gleder seg veldig over sin nye kollega og Normisjons satsning i Europa.

Står sammen med lokale kristne

Når ungdom, unge voksne eller familier reiser ut på misjonstur med Lande, besøker de lokale menigheter. De tilbringer tid sammen og evangeliserer med dem. Dette mener Lande er viktig i dette arbeidet.

– Vi vil stå sammen med de lokale kristne, som en stor familie, for å sammen nå ut med evangeliet og få se folk komme til tro, forteller han.

Lande forteller om en tidligere misjonstur hvor han og familien dro ut, sammen med andre norske familier. Da hadde de møter sammen med lokale kristne familier og dro blant annet til en park.

I parken tilbragte de tid sammen, kom i prat med andre mennesker og på en lavterskel måte fikk de dele evangeliet og invitere inn i det kristne fellesskapet.

– Barna kommer jo så lett i kontakt med andre barn, og da er det lett å komme i prat og dele evangeliet, forteller Lande.

Mange engasjerte ungdommer møtes til fellesskap om Jesus og misjonsoppdraget.

– I mitt hjerte kunne vi reist alle steder samtidig!
Lande har spennende tanker om veien videre. Han sier at de ønsker å gjøre mer av det de allerede gjør, nemlig å sende ungdom og unge voksne på misjonstur.

Han stemmer også i med Kolsrud om å sende flere familier. I tillegg forteller han at de ønsker å utvide arbeidet til flere land. Han innrømmer at det frister å drømme stort.

– I mitt hjerte kunne vi reist alle steder samtidig! ler Lande. Men det er viktig å jobbe strategisk og velge fokus. Og da ønsker vi jo å dra til de landene med færrest kristne, konkluderer han engasjert.

Les mer om vårt arbeid i Europa her.