En trofast fattigdomsbekjemper

Ådne Berge leder Normisjons arbeid i Kambodsja og brenner spesielt for å hjelpe de fattigste.

Inspirert av arbeidet i ytremisjonen begynte Ådne Berge å kjenne på et kall til å engasjere seg for de fattige. Nå engasjerer han unge til å gjøre det samme.

Tekst: Inga Lill Nyvoll – Foto: Normisjon Rogaland – Publisert: 31.03.23

Det er snart 40 år siden rogalendingen og økonomen Ådne Berge begynte å engasjere seg aktivt i Normisjon. Men kjennskap til organisasjonen har han hatt så og si hele livet:

– Jeg har vokst opp i Normisjons-sammenheng. Jeg husker allerede som barn at vi satt og lekte på gulvet og sorterte årene fra julemessa i Norkirken Sandnes, forteller Berge og ler.

Gjennom nærmere 40 år har han blant annet vært representant i Normisjons landsstyre, daglig leder for den internasjonale bedriften Viator og leder i styret til misjons- skolen Gå Ut Senteret. Han har besøkt flere av Normisjons samarbeidsland og fått se arbeidet på tett hold.

I dag leder han Normisjons misjonsarbeid i Kambodsja.

– I min generasjon var det vanlig å holde i ting hele livet. Misjonen har vært preget av mye trofasthet. Derfor tenker jeg egentlig ikke så mye over at jeg har holdt på så lenge, forteller Berge.

Hjerte for de minste

Inspirert av arbeidet i ytremisjonen begynte Berge tidlig å kjenne på et kall til å engasjere seg for de aller fattigste. Han viser til Matt 25,40 hvor Jesus snakker om sine minste, som en sentral del av Normisjons misjonsoppdrag.

– Disse «mine minste» har i vår verden blitt fratatt noe. De er blitt fratatt rettigheter fordi de er fra «feil» stamme, de er blitt fratatt verdighet fordi de er født med spesielle behov eller fratatt en god oppvekst på grunn av vanskeligstilte foreldre, forklarer han.

– Da må målet vårt, både som organisasjon og som enkeltmennesker, være å ha ei utstrakt hand. Slik Jesus gang på gang har vist oss eksempler på i Bibelen, sier han.

Ådne Berge sammen med Sagavoll-studenter i Kambodsja.

Komfortsoner

Berge forteller at han er svært imponert av arbeidet som Normisjon støtter i Kambodsja, hvor mange mennesker har fått hjelp til å komme ut av fattigdom.

– Hvordan kan vi møte fattigdommen som brer seg i vårt eget land?

– Jeg tror vi alle har laget våre egne komfortsoner. Men vi må ikke bli der hele livet. Da går vi glipp av så utrolig mange muligheter. Hverdagstravelheten har lett for å blinde oss, men jeg tenker at det er akkurat der vi må møte folk. I hverdagen, sier han.

Inspirert av unge

Berge drar jevnlig på besøk til ulike folkehøgskoler som samler inn penger til Normisjons prosjekter i Kambodsja. Da holder han gjerne seminarer om fattigdomsproblematikken.

– Jeg ser at det gjør inntrykk på norsk ungdom å få jobbe med å snu noe negativt til noe positivt. Å få forandre en families liv fra ekstrem fattigdom – til å ha nok mat på bordet, er stort. Jeg blir inspirert av å se hvordan ungdommer engasjerer seg og virkelig står på for noen andre enn seg selv, sier han.

Relatert innhold

– Vi er ikke fritatt fra lidelse

Da faren ble rammet av alvorlig hjerneslag, ble det slutt på samtalene om tro mellom Johanne Saxegaard og faren. Men opplevelsen har hjulpet henne å senke skuldrene i møte med Gud.

Read article "– Vi er ikke fritatt fra lidelse"

Gode nyheter for unge i India 

På LIMS får unge mennesker mulighet til å få seg en yrkesrettet utdanning som er relevant for området de bor i.

Read article "Gode nyheter for unge i India "

Et reisebrev fra Benagaria

Audun Nedrelid har gått i fotsporene til Santalmisjonens første misjonærer i India. Det forteller han om i Agenda 3:16. 

Read article "Der alt startet"